Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Elli Sonkkanen valloitti maailman kanteleella

Kanteletaiteilija Elli Maria Sonkkanen kuoli Mikkelissä 22.5.2021. Hän oli syntynyt rajantakaisessa Karjalassa Suojärvellä 7.5.1930.

Elli joutui lähtemään kahdesti rakastamastaan Karjalasta, mutta Karjala ei koskaan lähtenyt hänestä. Kaipuu säilyi, murre säilyi, samoin monet perinteet.

Musikaalinen Elli lauloi ja soitti paljon jo lapsena, mutta varsinaisen uransa kanteleensoittajana tämä Hiirolan maatalon emäntä aloitti vasta nelissäkymmenissä.

Se olikin sitten menoa: kolme kertaa maailman ympäri kantele kainalossa ja aina yhtä ihastunut yleisö ympärillä.

Ensimmäinen ulkomaan esiintymismatka tehtiin vuonna 1978 Saksaan, mukana tuolloin myös Ellin laulavat lapset Paavo ja Hannele.

Vuonna 1985 tuli ensimmäinen maailmanympärysmatka, esiintymiset Hawaijilla, Australian Melbournessa, Canberrassa, Sydneyssä ja Brisbanessa sekä Japanissa Tokiossa.

Kanadassa Elli kanteleineen kiersi 1987 ja palasi jälleen Australian 200-vuotisjuhlille vuonna 1988 sekä kolmannen kerran 1996.

Hunnanmäen emäntä Hiirolasta, viiden lapsen äiti, hurmasi soitollaan mitä erilaisimpia yleisöjä. Venäläiset tiukkailmeiset rajavartijat vaativat esiintymismatkalta Uhtuasta palaavaa Elliä näyttämään, mitä epäilyttävässä kotelossa oli.

Elli kaivoi kotelosta kanteleen, soitti miehille – ja nämä itkivät.

Fidzi-saarella taas hotellihuoneen ovi pamahti takana lukkoon ja Elli yöpaidassan jäi oven ulkopuolelle. Siihen hätiin tuli fidziläispoliisi, joka sai pelastuksesta palkkiokseen Ellin kantelesoolon.

Tutuksi taiteilijalle tulivat myös Kanadan suomalaisten suurjuhlat, Suomi-seuran 100-vuotisjuhlat New Yorkissa, Floridan useista suomalaisjuhlista ja Ruotsin vierailuista puhumattakaan.

Kanteleen taitajana Elli oli lähes itseoppinut. Ensimmäisen kurssinsa hän kävi 1975, 45-vuotiaana.

Elli jakoi oppejaan myös eteenpäin ja toimi opettajana Mikkelin kansalaisopistossa yli 30 vuotta.

Maailman valloitus perustui usein eksoottiseen soittimeen, melodiseen musiikkiin ja kauniiseen kansallispukuun, mutta ennen muuta Ellin lempeään ja konstailemattomaan persoonaan.

Hänestä ei ollut diivaksi.

Aina erotessa tai puhelun päätteeksi hän toivotti: Hyvät enkelit siulle.

Samoin nyt sinulle, Elli.

Carmen Runonen

Kirjoittaja on Elli Sonkkasen ystävä.

Kirjoitusta muokattu 14.6. kello 10.28: Elli Sonkkasen kuolinpäivä oli 22.5., ei 2.5.