Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Ilmo Valjakka oli arvostettu hotellien ja mediatalojen suunnittelija

Arkkitehti, professori Ilmo Valjakka kuoli 28.4.2021 Helsingissä 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt 30.4.1934 Mikkelissä.

Valjakan perhe muutti 1939 Joensuuhun ja sieltä myöhemmin Suonenjoelle. Sotavuosien jälkeen perhe muutti takaisin Mikkelin seudulle Otavaan, jonne he rakensivat elokuvateatterin, joka toimi perheen voimin 1960-luvulle asti. Aviovaimonsa Hilkan (o.s. Lamponen) hän tapasi junassa koulumatkalla Otavasta Mikkeliin. Mikkeli ja savolaisuus säilyivät hänelle tärkeinä läpi elämän.

Ilmo Valjakka pääsi ylioppilaaksi Mikkelin Lyseosta 1953 ja aloitti samana vuonna arkkitehtuurin opinnot Teknillisessä Korkeakoulussa samaan aikaan vanhemman veljensä Raimo S.O. Valjakan kanssa. Opintojen lomassa hän työskenteli Aarne Ervin toimistossa ja arvosti suuresti Erviltä saamiaan oppeja. Valjakka valmistui arkkitehdiksi 1960 ja perusti oman toimiston 1961.

Koko uransa ajan hän osallistui useisiin arkkitehtuurikilpailuihin, joissa menestyi hyvin myös kansainvälisesti. Hänen merkittävimmät suunnittelutyönsä syntyivät 1980-luvulla. Hotellien entistämis- ja suunnittelutöitä edustavat Imatran Valtionhotellin entisöinti ja laajennus, SAS Royal Hotel Helsingissä sekä Moskovassa hotelli Metropolin ja Pietarissa hotelli Astorian entisöinnit.

Hänen tärkeimpiä suunnittelutöitään julkisten ja toimistorakennusten osalta ovat Yhtyneet kuvalehdet Oy:n lehtitalo ja Yleisradiolle suunniteltu Iso paja sekä Suomen suurlähetystö Budapestissä. Kotiseudulle Mikkeliin hän suunnitteli asuinrakennuksia sekä Kirkonmäen ja kotikylänsä Otavan seurakuntatalot.

Valjakka oli kiinnostunut arkkitehtuurin vaikutuksesta käyttäjiin ja yhteiskuntaan. Suunnittelutöiden lisäksi hän kirjoitti lehtiin ja toimi tutkijana sekä opetustyössä muun muassa Tampereen teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin vt. professorina. Hän sai professorin arvonimen ansioistaan 1991.

Arkkitehtuuri oli Ilmon intohimo, mutta hän oli kiinnostunut laaja-alaisesti taiteesta. Laulaminen sekä luonnossa liikkuminen olivat hänelle tärkeitä henkireikiä.

Teija Valjakka, Jorma Valjakka, Ari Valjakka

Kirjoittajat ovat Ilmo Valjakan tytär, poika ja veli.