Hirvensalmea viedään maailmalle kalliomaalausten avulla – Pekka Honkakosken lyhytelokuva on esitetty useilla festivaaleilla

Hahlavuoren kalliomaalaukset tehtiin Puulan rantamaisemissa tuhansia vuosia sitten. Pekka Honkakoski tulkitsee viestin tieteellisen menetelmän avulla.

Virassa lääkäri, vapaalla armoitettu kameran käyttäjä. Iisalmelainen Pekka Honkakoski kuvaa eksoottisia kohteita, kuten jääkiteitä ja kalliomaalauksia. Arkistokuva. Paula Pohjamo

Kirsti Vuorela

Pekka Honkakosken lyhytelokuva Hirvensalmen Hahlavuoren kalliomaalauksista on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Elokuva on ollut esillä lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Englannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Kyproksella, Tsekissä ja Intiassa.

Kymmenminuuttinen video kuvaa samalla menetelmää, jolla Honkakoski on tutkinut kalliomaalauksia. Iisalmelainen lääkäri ja harrastekuvaaja käyttää uudenlaista kuvankäsittelymenetelmää maalausten hahmottamiseen ja on onnistunut paljastamaan tutuista kohteista lukuisia uusia yksityiskohtia.

Hahlavuoren maalauksista Honkakoski nostaa esiin kolme kiinnostavaa yksityiskohtaa. Ne ovat pystyviivalla halkaistu ympyränpuolikas, pyöreänkulmikas merkki ja pää alaspäin maalattu hahmo. Filmissään Honkakoski kutsuu maalausta palapeliksi. Hän on luonut hauraista yksityiskohdista Karhunen-Lòeve-teoreeman avulla kokonaisen tarinan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka