Historiallinen sote-uudistus varmistui – Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa vuoden 2023 alussa

Sote-uudistuksen toteutuminen varmistui, kun eduskunta päätti uudistuksesta keskiviikkona.

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona. Vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Myös Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa silloin.

– Meillä on erinomainen valmius edetä asetetussa aikataulussa. Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelu on jo hyvässä vauhdissa ja päätös uudistuksen toteutumisesta otetaan innolla vastaan, Etelä-Savon sote-uudistuksen muutosjohtaja Sami Sipilä sanoo tiedotteessa.

Väliaikainen toimielin aloittaa toimintansa heti heinäkuun alusta. Alueen sote-uudistusta on tehty pääasiassa valtion rahoittamissa hankkeissa vuodesta 2020 yhteistyössä uudistustiimin, yhdistyvien organisaatioiden ja sidosryhmien kanssa.

Seuraavaksi sote-valmistelu jatkuu väliaikaisen valmistelutoimielimen johdolla, kunnes vaaleilla valittu aluevaltuusto ja aluehallitus aloittavat vuoden 2022 alkupuolella.

Jatkossa sote- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä vastaa 21 uutta hyvinvointialuetta. Hyvinvointialue muodostuu sotesta ja pelastuslaitoksesta.

Hyvinvointialueet vastaanottavat palvelujen järjestämistehtävät vuodesta 2023 alkaen. Siitä lähtien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut muodostavat yhden organisaation.

"Vuosia jatkunut epävarmuus päättyy"

Hyvinvointialueelle siirtyvien kuntayhtymien ja kuntien työntekijät siirtyvät uuden organisaation palvelukseen lukuun ottamatta Rantasalmen ja Sulkavan peruspalveluja, joita tuottavat yksityiset toimijat.

– Sote-uudistuksen ympärillä jo vuosia jatkunut epävarmuus päättyy. Uudistus tuo palveluille leveämmät hartiat. Nyt päästään myös vahvistamaan sote-integraatiota, joka on toki hyvässä vauhdissa alueellamme nytkin. Tuleva työnantaja on siirtyvälle henkilöstölle iso organisaatio, joka varmasti avaa myös uusia mahdollisuuksia, Sosterin vt. kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi toteaa tiedotteessa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelu jatkuu tiiviisti nykyisten sote-järjestäjien kesken. Sote- ja pelastuspalvelujen kehitystyötä tehdään yhdessä eteläsavolaisten asukkaiden, asiakkaiden, yrittäjien, kolmannen sektorin toimijoiden sekä hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön kanssa.

– Pitkäaikaiselle sote-valmistelijalle eduskunnan päätös on vuosikausien urakoinnin uuden alku sote-palveluissa. Juhlamielellä otan sen vastaan, ja aloitamme työt heti. Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettaa virallisesti Essoten hallitus, joka kokoontuu tekemään päätöksen heti 1. heinäkuuta, Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen kertoo tiedotteessa.

Sote-uudistuksella halutaan luoda nykyistä vahvemmat toimijat järjestämään palveluja. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on vajaalla 200 kunnalla tai kuntayhtymällä ja pelastustoimen järjestäminen on 22 pelastuslaitoksella.

Uusi hyvinvointialue aloittaa

Sote-uudistus

Etelä-Savon hyvinvointialueen muodostavat:

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Essote

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Sosteri

Vaalijalan kuntayhtymä

Etelä-Savon pelastuslaitos

Pieksämäen kaupungin sote-peruspalvelut

Rantasalmen ja Sulkavan kuntien ulkoistetut sote-peruspalvelut

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka