Keskiviikkoisen Aatu-myrskyn tuhojen korjaaminen jatkuu Etelä-Savossa vielä juhannusaattona – Sähköt saadaan suurimmalle osalle torstaina

Järvi-Suomen energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen kertoo, että eilinen myrsky oli tuulien puolesta pahin pariin vuoteen.

Myrsky kaatoi puun Tuppuralanlammen rannalla Mikkelissä. Arkisto/Vesa Vuorela

Tiina Knaappila, Tommi Ollikainen

Aatu-myrskyn jälkiäkorjataan vielä perjantaina Järvi-Suomen energian jakelualueella.

Aamulla ilman sähköjä oli noin 7 000 asiakasta, iltapäivällä alle 5 000 ja kello 20 aikaan noin 2 600. Suurimmalle osalle asiakkaista sähköt saadaan palautettua torstain aikana, Järvi-Suomen energia kertoo tiedotteessa.

Pienjänniteverkon viat saadaan aikaisintaan perjantaina kuntoon.

Enimmillään keskiviikkona ilman sähköjä oli 30 000 taloutta.

Kaksi helikopteria lensi torstaiaamusta saakka sähkölinjojen yllä etsien vikapaikkoja.

– Tämä oli pahin myrsky meillä pariin vuoteen. Myrskytuulet olivat niin kovat, lähiseudulla mitattiin tuulennopeudeksi puuskassa jopa 30 metriä sekunnissa, Järvi-Suomen energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen kertoo.

Juhannuksen ajalle lisämiehitys

Salpausselältä voimia kerännyt Aatu-myrsky oli voimakas, mutta jakeluverkon suurilta vaurioilta vältyttiin. Korjaustöitä on tehty koko päivän.

Vikapaikkoja on kuitenkin useita yhdellä vika-alueella, mikä tekee korjaamisesta hitaampaa. Sähköttömien määrä on vähentynyt siitä huolimatta tasaisesti iltaa kohti.

Vikapalvelu ja vikailmoitusten käsittely ruukautuivat torstaina asiakkaiden yhteydenotoista, joissa tiedusteltiin sähköjen palautumisaikaa.

– Tarkkaa kellonaikaa sähköjen palautumiselle emme valitettavasti voi antaa, Ruottinen sanoo tiedotteessa.

Koko juhannuksen ajalle on varattu lisämiehitys. Perjantaille ennustettu ukkonen näyttää jäävän vaikutuksiltaan pieneksi.

Pelastuslaitos raivaa vain, jos lisävahinkojen riski on suuri

Myrsky on työllistänyt myös pelastuslaitosta. Kiireisintä pelastuslaitoksella oli keskiviikkoiltana, mutta pelastuslaitos otti vastaan vahingontorjuntailmoituksia vielä ainakin torstai-iltana.

Harvaan asutuilla alueilla löytyy edelleen uusia myrskyn kaatamia puita sekä teiltä että sähkölinjoilta.

Myrskyn jäljiltä suurin osa pelastuslaitokselle tulleista vahingontorjuntatehtävistä on puiden kaatumisia sähkölinjoille, joista pelastuslaitos ilmoittaa eteenpäin sähköyhtiölle.

Pelastuslaitos raivaa kaatuneita puita valtaväyliltä eli valta- ja kantateiltä, joissa liikkuu isoja liikennemääriä ja lisävahinkojen riski on suuri.

Mökkiteiltä tai rakennusten päältä pelastuslaitos ei normaalisti raivaa puita, vaan on omistajan tai tien ylläpitäjän vastuulla hoitaa asia itse tai hankkia paikalle ammattimetsuri.

Uutista on päivitetty ajantasaisilla tiedoilla kello 20.19.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka