Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon pelastuslaitos nostaa valmiuttaan helteiden takia, palo syttyy helposti rutikuivassa maastossa – "Kenenkään saunan lämmitystä en ole kieltänyt, mutta..."

Nyt jos koskaan tulen käsittelyssä on oltava varovaisia.

Etelä-Savon pelastuslaitos nostaa toimintavalmiutta helteiden takia. Päivystävä palomestari Eero Aho kertoo, että alueelle on luvattu viikonlopuksi ja alkuviikoksi voimakkaita helteitä. Metsäpalovaroitus on voimassa.

Maasto on erittäin kuivaa ja poikkeuksellisen polttavan sään vuoksi maastopalojen syttymisen riski on noussut merkittävästi.

Sekä VPK:ien että johtokeskuksen toimintavalmiutta nostetaan, ja Aho kehottaa että nyt jos koskaan tulen käsittelyssä on oltava varovaisia.

Avotulen teko on kielletty. Aho kertoo, että pelastuslaitokselta kysellään päivittäin avotulen määritelmää, joka löytyy helposti myös netistä esimerkiksi tästä linkistä.

Lyhyesti sanottuna avotuli tarkoittaa tulen tekemistä tai käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Saako saunaa lämmittää?

Aho kertoo, että usein kysellään myös sitä, saako saunaa lämmittää, jos piipusta tulee kipinöitä.

– Kenenkään saunan lämmitystä en ole kieltänyt, mutta olen kehottanut käyttämään tervettä järkeä ja harkintaa. Jos piipusta tulee kipinöitä, saunaa ei kannata näillä keleillä lämmittää, Aho sanoo.

Hän muistuttaa, että auton ikkunasta heitetty tupakantumppi voi aiheuttaa pelastuslaitokselle "isot talkoot".

– Eteläsavolainen ihminen ei ole tottunut tälläisiin helteisiin, ei myöskään eteläsavolainen palomies.

Aho huomauttaa, että helteillä palon sammuttaminen on rankkaa työtä, joka verottaa pelastuslaitoksen resursseja kaikin tavoin. Metsäpalojen sammutuksessa tosin sammuttajien käytössä on kuumuutta kestävä, normaalivarustusta kevyempi metsäpalohaalari.

– Nautitaan hellekelistä ilman tulipaloja, Aho toivoo.

Kangasniemellä pieni maastopalo yöllä

Mökkiläinen havaitsi tyhjillään olevan naapurimökin pihassa pienen maastopalon Kangasniemellä Pohjaniementiellä.

Noin viikon vanha nuotion pohja oli syttynyt palamaan ja palo lähti leviämään maastoon. Ilmoittajan onnistui rajoittaa hitaasti edennyttä paloa kastelukannulla sammuttamalla, joten palokunnan tehtäväksi jäi sammuttaa noin 20 neliön paloalue.

Hälytys tuli noin kello 24 aikaan.

Perjantai-iltana pelastuslaitos hälytettiin maastopaloon Pieksämäen Joroistentielle. Hätäilmoituksen tehnyt henkilö oli havainnut kauempaa ”radan toiselta puolelta” nousevan savua.

Pelastuslaitoksen saavutettua kohteen selvisi, että tulisijaan oltiin tekemässä tulta, ja siitä aiheutui savua.