Muistokirjoitus: Matti Toivakka nousi yrittäjästä valtakunnalliseksi vaikuttajaksi

Matti Toivakka. Jussi Rekiaro

Matti Toivakka kuoli 91-vuotiaana Mikkelissä 27. kesäkuuta 2021. Hän oli syntynyt 23.1.1930 Mikkelissä kauppiasperheen neljäntenä lapsena.

Matti Toivakka valmistui ylioppilaaksi Mikkelin Lyseosta vuonna 1949 ja ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1954.

Asepalveluksen Matti Toivakka suoritti Kauhajoen ilmasotakoulussa ja sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Valmistuttuaan hän siirtyi perheyhtiö A.Toivakka Oy:n palvelukseen, ensin kaupalliseksi johtajaksi ja vuonna 1963 toimitusjohtajaksi. Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1993.

Matti Toivakan johdolla A.Toivakka Oy:stä kasvoi Mikkelin talousalueen johtava yksityisen vähittäiskaupan yritys. Myös valtakunnallisesti se oli yksi merkittävimpiä päivittäistavarakaupan yrityksiä.

Matti Toivakka oli aktiivinen kehittäjä ja edelläkävijä. 1960-luvulla hän vastasi kaupan kovaan kilpailuun kehittämällä itsepalvelukonseptia, ja vuonna 1969 avattiin ensimmäinen täysin itsepalveluna toimiva Supermarket.

1970-luvulla A. Toivakka Oy kehittyi nopeasti, ja vuonna 1975 ns. Jamankulmassa avattu tavaratalo Maksimatti oli yksi laajentumisen kulminaatiopisteitä. Maksimatista tuli A. Toivakka Oy:n suurin yksikkö, ja se oli pitkään Mikkelin läänin suurin tavaratalo.

Matti Toivakan innovatiivisuutta osoittaa muun muassa kaupungin ensimmäisen pehmiskoneen hankinta Maksimattiin. Pehmiskone osoittautui suureksi menestykseksi, ja yhtenä vuonna sen tuotto oli jopa parempi kuin Etelä-Savon Säästöpankin vuositulos.

1980-luvun lopulla Matti Toivakka osallistui aktiivisesti Graanin alueen uuden kauppakeskuksen rakentamissuunnitelmiin.

Matti Toivakka jäi eläkkeelle vuonna 1993, vuotta ennen kuin Graanin Citymarket avattiin. Kauppiaaksi Graaniin siirtyivät Jukka ja Lenita Toivakka. Keskustan Tavaratalo Maksimatti muuttui Kolmen Koon Supermarketiksi ja sen kauppiaina aloittivat Heikki ja Anu Toivakka.

Työuransa ohella Matti Toivakalla riitti mielenkiintoa yhteiskunnallisiin asioihin. Hän toimi vuosina 1961–1980 Mikkelin kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä.

Keskossa hänellä oli useita luottamustoimia, ja hallintoneuvoston puheenjohtajana hän toimi vuosina 1980–1987. Suomen Vähittäiskauppiasliiton toimintaan hän osallistui vuosien ajan.

Matti Toivakka oli myös Mikkelin Säästöpankin hallituksen jäsen ja sen seuraajan Etelä-Savon Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja.

Kauppaneuvoksen arvonimi myönnettiin Matti Toivakalle 1981. Ansiomerkkien joukossa on muun muassa Pro Mikkeli -mitali vuodelta 1987.

Matti Toivakka solmi avioliiton Irma Juutilaisen kanssa vuonna 1960. Avioliitto yhdisti kaksi erilaista ihmistä; kulttuuri- ja bisnesihmisen, mikä heijastui koko perheen arvomaailmaan.

Matti Toivakalla riitti intoa ja kiinnostusta monenlaisiin harrastuksiin. Liikunta, erityisesti tennis ja viimeisinä vuosina golf olivat hänelle tärkeitä. Irma-vaimon kanssa yhteisiä kiinnostuksen kohteita olivat golfin lisäksi musiikki ja lukeminen.

Eläkkeelle jäätyään pariskunta osti loma-asunnon Espanjan Aurinkorannikolta, jonne he suuntasivat syksyisin ja keväisin. Työelämässään nopealiikkeinen mies opetteli Espanjan lämmössä kiireettömämpää ja aikataulutonta elämää. Lapset perheineen olivat Espanjan mummilaan tervetulleita vieraita.

Mikkelin seutu oli pariskunnalle rakas, ja osoituksena siitä he ovat tukeneet muun muassa Mikkelin musiikkijuhlien, Etelä-Savon kulttuurirahaston ja useiden maanpuolustusjärjestöjen toimintaa. Mikkelin Musiikkijuhlien vakiokävijöitä Irma ja Matti Toivakka olivat viime vuosiin saakka.

Kaikista rakkain paikka Matille oli kesäpaikka Anttolassa, jonka hän löysi Saimaan rantoja kiertäessään vuonna 1964. Puapajan kallioille kohosi mökki, jossa hän vietti Irman-vaimon kanssa kesiä niin kauan kuin voimat riittivät. Perheen kasvaessa mökkiä laajennettiin useaan kertaan, ja nyt siellä viettävät kesiään lapset ja lapsien perheet.

Kolmelle lapselleen Matti oli jämpti ja oikeudenmukainen isä. Tasapuolisuus ja rehellisyys olivat arvoja, joita hän itse elämässään noudatti ja jotka hän siirsi eteenpäin lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Tiukan ja joskus ankarankin ulkokuoren alla asui herkkä perheihminen, jolle läheisten hyvinvointi oli tärkeää. Vielä viimeisinä viikkoinaan hän jaksoi kysellä lasten ja lastenlasten kuulumisia.

Vahvan miehen voimat alkoivat iän karttuessa hiipua, ja viimeiset kaksi vuotta Matti vietti Irman kanssa Marsalkanhovin palvelutalossa. Viimeiselle matkalle Matti lähti läheisten saattelemana uljaan kauniina kesäyönä.

Tiina Toivakka, Jukka Toivakka ja Heikki Toivakka

Kirjoittajat ovat Matti Toivakan lapsia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka