Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Martti Hirvonen ajoi vähempiosaisten asiaa politiikassa ja järjestötoiminnassa

Työläistarkastaja, kaupunginvaltuutettu Martti Hirvonen kuoli 94-vuotiaana Mikkelissä 29.6.2021. Hän oli syntynyt 12.8.1926 Kaavilla.

Martin lapsuus oli kova äidin kuoltua hänen ollessaan 4-vuotias ja isän joutuessa jättämään hänet 5-vuotiaana veljensä kanssa huutolaislapsiksi. Jo 13-vuotiaana Martti kuitenkin pääsi palkallisiin töihin eri taloihin sekä savottatöihin ja pystyi siitä lähtien vaikuttamaan itse asioihinsa.

Sodan aikana Martti kutsuttiin sotilaspikakoulutukseen, mutta hän ei ehtinyt rintamalle ennen sodan loppumista. Koulutus jatkui myöhemmin kranaatinheitinkomppaniassa Mikkelissä. Iltalomilla Martti tapasi ensi kertaa tulevan puolisonsa Helmin (os. Putkonen), jonka kanssa avioitui myöhemmin Mikkeliin muutettuaan 1949.

Perheeseen syntyi kolme poikaa ja yksi tyttö. Martti huolehti perheen toimeentulosta tekemällä pitkää päivää kirvesmiehenä.

Vaikka työ oli raskasta, oli Martille tärkeää osallistua politiikkaan ja järjestötoimintaan, jotta pystyi ajamaan heikompiosaisten etuja. Hän osallistui päätöksentekoon kaupunginvaltuutettuna aluksi SKDL:n edustajana ja myöhemmin sitoutumattomana. Luottamustehtäviä oli paljon ja sitä kautta tuli mahdollisuus siirtyä fyysisesti kevyempään työläistarkastajan virkaan 1974.

Vastapainona Martille oli tärkeää luonnossa liikkuminen, kuten kalastus, marjastus ja sienestys. Suku ja ystävät olivat tärkeitä ja ”Masa” pyrki olemaan läheisesti mukana myös runsaslukuiseksi kasvaneen, rakkaan jälkipolven elämässä. Myös kirjoittaminen oli Martin sydäntä lähellä.

Eläkkeelle Martti jäi 65-vuotiaana. Tunnustuksena yhteiskunnallisista saavutuksista hänelle myönnettiin Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan kunniamerkki vuonna 1989.

Helmin muistisairauden pahentuessa pariskunta muutti pitkäaikaisesta kodistaan Tuppuralasta palvelutaloon Kiiskinmäelle ja Martti keskittyi hoitamaan Helmiä kotona. Lopulliset jäähyväiset olivat edessä kesällä 2009. Sen jälkeen Martti vietti taas aktiivisempaa elämää harrastusten parissa.

Läheisen ystävän Saaran kanssa Martti vietti paljon aikaa, kunnes runsas vuosi sitten oma muistisairaus paheni siinä määrin, että omassa kodissa asuminen ei enää onnistunut. Martti muutti hoivakotiin, jossa nukkui pois lähes 95-vuotiaana.

Martti selvisi vaikeista lähtökohdista ja vietti onnellisen elämän, oppien jättämään taakseen vaikeat asiat katsomalla eteenpäin. Hän oli selviytyjäluonne ja myös huumorin avulla pyrki kääntämään asiat parhain päin.

Kirjoittaja on Martti Hirvosen nuorin poika.