Rajuilmoihin voi varautua ainakin yhdeksällä keinolla – Kiinnitä huomiota esimerkiksi vakuutuksiin ja sähkölaitteisiin

Irtotavaroiden kiinnittäminen ulkona suojaa jopa henkilövahingoilta. Trampoliinikin voi lähteä tuulessa lentoon.

Autoilua ja vesillä oloa kannattaa välttää. Sisätilat ovat myrskyllä turvallisimmat. Mikko Makkonen

Emilia Saukkonen

Suomessa myrskyt ja myrskyvahingot keskittyvät kesään.

– Suomessa on kahdentyyppisiä myrskyjä. Laaja-alainen matalapainemyrsky näkyy yleensä maalla puuskaisena tuulena. Rajuilmassa puolestaan mukana on ukkoskuuroja ja voimakkaita puuskia, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa.

Kesäisin esiintyy lähinnä rajuilmoja, joihin tämänkin vuoden kesä–heinäkuun myrskyt ovat lukeutuneet.

Talvella tuulivahingot ovat yleensä pienempiä, kun routainen maa pitää puut pystyssä, eikä ulkona ole yhtä paljon irtaimistoa.

Miten myrskyihin voi varautua?

1. Kiinnitä ja suojaa irtotavarat.

– Esimerkiksi aurinkovarjot ja veneet voivat lähteä holtittomasti tuulen mukaan. Omaisuusvahinkoja voi syntyä niin itselle kuin toisille. Pahimmassa tapauksessa tuulessa liikkuvat tavarat aiheuttavat henkilövahinkoja, sanoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jari Pietikäinen.

– Tyypillisimpiä omaisuusvahinkoja aiheutuu trampoliineista, jotka tarttuvat tuulen mukaan. Iso trampoliini aiheuttaa paljon vahinkoa matkallaan, varoittelee Lähi-Tapiola Idän hallintojohtaja Artturi Alaharjula.

Ilmatieteen laitoksen Iiris Viljamaa suosittelee myös rakennustyömaita pitämään huolen siitä, etteivät työvälineet tai rakennustarvikkeet pääse tuulessa karkuun.

2. Pidä vakuutukset kunnossa.

Jos myrsky aiheuttaa vahinkoja omaisuudelle, vakuutus voi korvata niitä.

– Vakuutusten laajuudesta riippuu se, mitä asiakkaalle voidaan myrskyn tullen korvata. Pelkkä palo- tai myrskyvakuutus auttaa lähinnä metsänomistajaa, mutta irtaimistosta ja kodista huolehtii muun muassa laaja kotivakuutus, Artturi Alaharjula kertoo.

Suuremman myrskyn saapumisesta tiedotetaan yleensä ajoissa, jolloin varautumisaikaa on hyvin. Maija Savolainen

3. Minimoi riskitekijät.

Myrskyissä paljon tuhoa ja vahinkoa aiheutuu siitä, kun puut kaatuvat autojen, rakennusten ja irtaimiston päälle.

Vanhat ja huonokuntoiset puut ovat kaikista alttiimpia kaatumaan tai katkeamaan tuulessa. Mikäli puulla on riski kaatua talon tai sähkölinjojen päälle, voi olla viisasta kaataa se hyvissä ajoin.

– Omaan sähköyhtiöön kannattaa soittaa ja kysyä ohjeita kaatamiseen, sanoo Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpäällikkö Matti Pesonen.

Kaatamisessa on riskinä osuminen sähkölinjaan, joten siksi neuvot ja ammattilaisten apu ovat tarpeen.

Auto kannattaa parkkeerata myrskyn ajaksi autotalliin tai muuhun sisätilaan tai ainakin kauas puista.

4. Varaudu tulipalon syttymiseen.

Ukkosmyrskyllä salamanisku saattaa pahimmillaan sytyttää tulipaloja, jolloin valmius sammuttaa tulipalo tai vähintään estää sen leviäminen on tärkeää.

Alkusammutusvälineet, kuten jauhesammutin ja sammutuspeite, tulisi löytyä jokaisesta kodista vakiovarustuksena. Tärkeää on tarkastaa myös palovaroittimen toiminta.

– Mahdollisiin tulipaloihin on muuten melko hankalaa etukäteen varautua, liittyivät ne myrskyihin tai eivät, palomestari Jari Pietikäinen myöntää.

Puut voivat kaatua sähkölinjoille, mistä seuraa sähkökatkoja ja vaaratilanteita. Kimmo Kirves

5. Varaudu sähkökatkoihin.

Kaupunkialueille sähköt palaavat nopeammin, mutta haja-asutuksen ja maaseudun asukkaat voivat olla kauankin sähköttä.

– Itse suosittelisin aggregaatin tai muun varavirran hankkimista sähkökatkojen varalle. Virtaa saa edes radioon ja puhelimeen, joista myrskyn etenemistä voi seurata, Lähi-Tapiolan Alaharjula ohjeistaa.

Pohjois-Karjalan Sähkön Matti Pesonen kehottaa sähkökatkon sattuessa selvittämään sen laajuuden.

– Naapureilta voi kysellä, onko tilanne heillä sama. Käytössä on myös häiriökarttapalvelu ja lähetämme asiakkaille vikailmoituksia.

Sähkökatkon sattuessa hyvä kotivara on tarpeen. Marttaliiton suositus kotivaraksi on riittävästi ruokaa ja juomaa talouden asukkaille ainakin 72 tunniksi.

6. Pysy sisätiloissa.

Myrskyn aikana suositeltavaa on siirtyä mahdollisimman pian sisätiloihin. Ikkunat ja ulko-ovet kannattaa sulkea.

– Avoin ikkuna voi tuulessa rikkoutua, samaten aukinaiset parvekelasit, Artturi Alaharjula kertoo.

Mikäli sisätiloihin ei myrskyltä piiloon pääse, turvallisin vaihtoehto on jokin kiinteä vakaa katos tai vaikkapa syvä oja. Näin voi suojautua mahdollisilta kaatuvilta puilta. Teltat, kevyet katokset ja ulkorakennukset ovat useimmiten heikompaa tekoa, jolloin puuskainen tuuli voi viedä ne mukanaan.

7. Irrota sähkölaitteet pistokkeista.

Vanha neuvo pistokkeiden irrottamiseen ukkosella pätee edelleen.

– Salamasta seurannut ylijännite saattaa rikkoa sähkölaitteen tai jopa sytyttää sen tuleen, palomestari Jari Pietikäinen sanoo.

Jos alkusammutus on turvallista, paloa voi yrittää sammuttaa itse. Ennen sitä kannattaa sulkea pääsulake.

Rikkoutunutta sähkölaitetta ei saa käyttää. Sähköyhtiöt saattavat myös tehdä yleisiä viankorjauksia, jolloin laitteiden päälle laittaminen ja sulkeminen pidetään minimissä myrskyn aikana.

Maakaapeliverkkoon kuuluvissa kerrostaloissa todennäköisyys sähkölaitteiden kautta tuleviin riskeihin on vähäisempi kuin muualla.

8. Pidä kuitenkin pakastimessa virta.

Mikäli pakastimesta vaikkapa sähkökatkoksen seurauksena loppuu virta, ei sitä saa aukoa turhaan. Lämmin ilma pääsee tällöin pakastimen sisään ja nopeuttaa sulamista.

– Pakastin säilyy virrattomana parikin päivää, mikäli sitä ei suotta auota, Artturi Alaharjula kertoo.

– Meille tulee vuosittain paljon yhteydenottoja sulaneisiin pakastimiin liittyen. Sulaminen voi vahingoittaa pakastinta, ja sulanut vesi tekee hallaa lattialle.

Kaappipakastin sulaa arkkupakastinta helpommin. Pakastimen alle ja ympäristöön kannattaa laittaa valmiiksi mattoja tai pyyhkeitä, ettei sulamisvesi pääse vaurioittamaan lattiaa.

9. Tarkista vahingot.

Myrskyn loputtua on hyvä tehdä tilannekatsaus. Varmista sähkölaitteiden toimivuus, ilmoita kaatuneista puista, huolehdi sadeveden poistamisesta.

– Vahingot kannattaa valokuvata. Mikäli vahinkojen sattumisajalle myrskytuulen kriteerit täyttyvät, vakuutus korvaa vahinkoja, Alaharjula arvioi.

Vakuutusyhtiö tulee tarkastamaan vahingot ja tekemään arviot niiden korvaamisesta.

Alaharjula suosittelee myös käväisemään mökillä, mikäli siellä on myrskynnyt.

– Ja mikäli pihasi puu onkin kaatunut naapurin puolelle ja aiheuttanut sinne vahinkoa, hoitaa naapurin vakuutus asian.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka