Tällä viikolla todettu 16 koronatartuntaa Essoten alueella – Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on lähellä

Jo kolme neljästä eteläsavolaisesta on kohta saanut ensimmäisen koronarokoteannoksensa.

THL:n koronakartta näytti keskiviikon iltapäivällä Etelä-Savon ilmaantuvuusluvuksi 33,8, joka on tällä hetkellä Suomen maakunnista seitsemänneksi pienin. Ilmaantuvuusluku osoittaa tartuntojen määrää viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden. Vesa Vuorela

Aleksi Mäkelä

Essotella tehdyistä koronatesteistä on löytynyt kuluvalla viikolla 16 positiivista testitulosta. Maanantaina ja tiistaina Mikkelissä otettiin yhteensä noin 320 näytettä.

– Lisääntyvien tartuntamäärien perusteella on todennäköistä, että alueellamme on nyt ihmisiä, joilla on koronatartunta, mutta he eivät vielä tiedä sitä. Tartuntoja on tullut myös ulkotiloissa tapahtuneissa ystävysten kohtaamisissa. Se kertoo siitä, että virus voi tarttua todella helposti, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo Essoten tiedotteessa.

Gärdström painottaa, että julkisissa tiloissa kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt erittäin vahvasti. Myös turvavälien pitäminen toisiin ihmisiin on hänen mukaansa oleellista tartuntariskin pienentämisessä.

Pian kiihtymisvaiheessa?

Etelä-Savo on nykyisillä tartuntamäärillä lähellä siirtymistä epidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen koordinaatioryhmä on valmis kokoontumaan.

– Mikäli tartuntamäärät jatkavat nousuaan ja sairaalahoidon tarve lisääntyy, täytyy kiihtymisvaihetta harkita. Koronarokotteen ottaminen on tärkeää kaikille, jotka kuuluvat rokotettaviin ikäryhmiin, jotta esimerkiksi oppilaitokset voisivat aloittaa tulevan lukukautensa niin normaalisti kuin mahdollista, Gärdström suosittaa.

Etelä-Savossa ensimmäisen rokotteen on nyt saanut Gärdströmin mukaan 73 prosenttia ja toisen 43 prosenttia koko väestöstä. Valtakunnallisessa tilastoinnissa kerrotaan vielä pienempiä lukuja, mutta kyse on Gärdströmin mukaan siitä, etteivät kaikkien kuntien tiedot eivät ole siirtyneet vielä valtakunnalliseen tilastointiin.

Pieksämäellä voi aikaistaa rokotteen toista annosta

Pieksämäellä on tämän viikon aikana todettu kolme koronatartuntaa, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Kaikkien tartuntojen alkulähde on paikkakunnan ulkopuolella eikä julkisia altistumispaikkoja ole. Tartunnoista karanteeniin on määrätty viisi henkilöä.

Pieksämäellä koronarokotteen toista annosta voi aikaistaa rokotteiden saatavuuden puitteissa ja aikaisintaan kahdeksan viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Välin lyhentämistä alle kahdeksaan viikkoon tulee harkita tarkoin ja vain perustellusta syystä. Uuden rokotusajan varaus tapahtuu soittamalla.

Pieksämäellä ajan koronarokotukseen voi varata täältä tai puhelimitse numerosta 015 788 4430. Puhelinpalvelu on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–13 ja toimii ainoastaan takaisinsoittopalveluna. Palvelussa voi olla ruuhkaa.

Rokotuksiin ei varata aikoja enää aiempaan tahtiin, joten sähköisen ajanvarausjärjestelmän aikoja on vähennetty. Aikoja ei välttämättä ole joka päivälle.

Juttua päivitetty 28.7. kello 14.57 Pieksämäen tiedoilla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka