Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuiva kesä on laskenut Etelä-Savon järvivesien pintoja – Kaivoa käyttävien on hyvä tarkkailla vedenpinnan korkutta ja kaivoveden laatua

Etelä-Savon järvien vedenpinnat ovat laskeneet voimakkaasti. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) tiedotteen mukaan syynä on kuuma ja kuiva kesä.

Kesän sademäärä jäi etenkin maakunnan länsiosassa vain noin kolmannekseen normaalista. Helteiden takia vettä myls haihtuu normaalia enemmän.

Myös pohjavesivarannot ovat laskeneet ja maankosteus on alhainen. Viime päivien sateet ovat hieman helpottaneet tilannetta.

Esimerkkejä pintavesien korkeuksista Etelä-Savossa

Saimaan pinta on poikkeuksellisesti ajankohtaan nähden hieman koholla, mutta laskemassa kohti keskimääräistä. Etenkin valuma-alueeltaan pienissä latvajärvissä kuivuus on voinut laskea vedenpintaa voimakkaastikin.

Mäntyharjun reitillä Puulan vedenkorkeus on laskenut kevään tulvahuipun jälkeen 30 senttimetriä ja on tällä hetkellä viisi senttimetriä ajankohdan keskikorkeuden alapuolella.

Pinnanlaskun hillitsemiseksi voimalaitoksen juoksutusta on pienennetty, mikä on laskenut alapuolisten järvien vedenpintoja tavanomaista alemmaksi. Vahvajärvi on noin 20 senttimetriä ajankohdan keskiarvon alapuolella.

Kyyveden vedenkorkeus on tällä hetkellä ajankohdan keskikorkeuden tuntumassa. Mikkelin ja Pieksämäen rajalla sijaitseva Iso-Naakkima, Kangasniemen Synsiö ja Mäntyharjun Pyhä-Kallavesi ovat ajankohtaan nähden alempana.

Pohjavesien pinnat laskusuunnassa

Runsasvetisen kevään vuoksi pohjavesien pinnat eivät ole laskeneet niin alas kuin kuivan kesän vuoksi voisi olettaa. Pohjaveden pinnat ovat kuitenkin olleet voimakkaassa laskusuunnassa, ja laskun ennakoidaan edelleen jatkuvan.

Tällä hetkellä yhdellä pohjaveden havaintoasemalla ollaan vuodenaikaan nähden minimissä, mutta kahdella muulla ollaan pitkän ajan keskitasolla tai sen yläpuolella.

Kuivuuden vaikutukset veden laatuun

Vesihuoltolaitoksen vastuulla on huolehtia laitoksen verkkoon liitettyjen kiinteistöjen talousveden saatavuudesta sekä terveyden- ja ympäristönsuojelun kannalta asianmukaisesta viemäröinnistä. Kiinteistön omistajan tehtävä on huolehtia, että puhdasta talousvettä on käytettävissä kiinteistöllä.

Haja-asutusalueella talousalueella vesi hankitaan usein omasta rengas- tai porakaivosta. Toistaiseksi Etelä-Savon ely-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kaivojen kuivumisista. Mahdollisen kuivumisen vuoksi vedenpintaa on hyvä seurata aktiivisesti ja varaveden järjestäminen kiinteistölle on hyvä suunnitella ennakkoon.

Myös kaivoveden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Kuivuuden vuoksi kaivoveden laatu voi heikentyä ja veteen voi liueta kemiallisia aineita ja haitta-aineita.

Vedenkäyttäjän on hyvä tehdä aistinvaraisia havaintoja vedenlaadusta ja tarvittaessa tutkituttaa kaivovesi kunnan ympäristöterveydenhuollossa. Ely-keskuksen vesihuolto auttaa ongelmatilanteissa.