Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Savon Jätehuolto sai huomautuksen hankintalain rikkomisesta

Liikelaitoskuntayhtymä korotti hintaa kesken sopimuskauden kilpailuttamatta hankintaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut huomautuksen Keski-Savon Jätehuollolle hankintalain noudattamatta jättämisestä. Liikelaitoskuntayhtymä ei noudattanut lakia, kun se oli kesken sopimuskauden korottanut toimittajalle maksamaansa hintaa jätteen keräys- ja kuljetuspalveluista. Asiasta kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotteessa.

Keski-Savon Jätehuolto kilpailutti Varkauden kaupungin, Juvan, Joroisten, Heinäveden ja Leppävirran kuntien jätteen keräys- ja kuljetuspalvelut vuonna 2016. Kahdelle urakka-alueelle valitulla toimittajalla oli kesästä 2018 lähtien vaikeuksia toteuttaa jätekuljetuksia sovitulla tavalla. Ongelmien ratkaisemiseksi Keski-Savon Jätehuolto päätti kesällä 2019, että toimittajan puolesta jätekuljetuksia alkaa hoitaa alihankkija.

Myös alihankkijaksi valittu yritys oli osallistunut alkuperäiseen kilpailutukseen. Kun alihankkija alkoi hoitaa kuljetuksia, jätekuljetuksista maksettavaa hintaa korotettiin, jotta se vastaisi alihankkijan kilpailutukseen antamaa tarjoushintaa. Hintaa korotettiin lisäksi indeksikorotuksella ja ylimääräisellä korotuksella.

Hankintasopimuksen tulisi lähtökohtaisesti vastata kilpailutuksen ehtoja koko sopimuskauden. Hinnan korottaminen oli viraston mukaan olennainen sopimusmuutos, jonka perusteella hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa uudestaan.

Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo oli viisi miljoonaa euroa. Hankinta tehtiin vuosiksi 2017–2022 ja kahden vuoden optiokauden ajaksi.