Paluu normaaliin vedenjakeluun Juvalla tapahtuu aikaisintaan loppuviikosta – Vedenjakelupisteitä on järjestetty Laavukylään, Juvakodin lähelle ja ABC-asemalle

Juvan vesijohtoveden keittokehotus voi jatkua ainakin loppuviikkoon. Tarvitaan kolme puhdasta vesinäytettä ennen paluuta normaalijakeluun.

Terveysviranomainen antoi maanantaina kehotuksen keittää vesijohtovesi ennen sen käyttöä talousvetenä Juvalla. Verkostoveden laatua tutkinut Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri havaitsi vedestä enterokokki-bakteeria.

Tekninen johtaja Vesa Kankkunen sanoi maanantai-iltana kunnanvaltuuston kokouksessa, että normaaliin talousveden jakeluun verkostoalueella voidaan palata vasta kolmen päivän puhtaan vesinäytteen jälkeen.

– Kolme perättäistä näytettä täytyy olla puhtaita ennen kuin Juvalla voidaan palata normaaliin vedenjakeluun. Maanantaina otettiin ensimmäiset näytteet, tiistaina toiset ja kolmannet näytteet keskiviikkona. Keskiviikkona Juvalla tuskin voidaan vielä palata normaaliin vedenjakeluun.

– Jos hyvin menee, aikaisintaan loppuviikosta Juvalla vesijohtoverkostosta voi saada puhdasta vettä. Talousveden desinfiointi klooraamalla alkoi jo maanantaina, kun bakteereja löytyi, Kankkunen sanoi.

Koska näytteiden tutkimiseen menee yksi päivä, Kankkunen arvioi, että aikaisintaan torstaina tai perjantaina Juvalla voidaan palata normaaliin vedenjakeluun. Se edellyttää, että vesijohtoverkostosta otettavat näytteet kolmena perättäisenä päivänä ovat kaikki puhtaita.

Enterokokkeja tavattiin viime torstaina (12.8.) otetuissa näytteissä. Tuolloin otettiin seitsemän näytettä, joista kahdessa havaittiin pienessä määrin enterokokkeja. Jo heinäkuun lopussa otetuissa näytteissä heterotrofisten mikrobien pesäkeluku oli koholla. Tämän perusteella terveystarkastaja päätti ottaa uuden laajan verkostonäytekierroksen viime torstaina.

Enterokokki on suolistoperäinen bakteeri, jota esiintyy ihmisten ja eläinten ulosteissa. Joitakin lajeja on tavattu myös maaperässä ja pintavesissä. Talousvedessä enterokokkeja ei saa esiintyä. Ne aiheuttavat muun muassa ripulia ja muita infektioita.

Enterokokki harvinainen vesilaitosten vesissä

Kunnallisen vesilaitoksen vedessä enterokokki-esiintymät ovat Suomessa olleet harvinaisia. Sen sijaan kaivovesissä sitä on tavattu. Vesilaitosten jakamaa vettä Suomessa valvotaan tarkasti. Jos bakteeria talousvedessä esiintyy, vesijohtoverkosto on puhdistettava ja desinfioitava.

Kloori tuhoaa vedestä haitalliset bakteerit. Desinfioinnin aikana vedessä tuntuu kloorin hajua ja makua, mutta klooripitoisuus on niin matala, ettei se aiheuta terveyshaittaa.

Kankkunen ei maanantai-iltana osannut sanoa, mistä enterokokki-bakteeri on Juvan vesijohtoverkostoon päässyt. Terveydensuojeluviranomainen on luvannut uutta tietoa Juvan vesitilanteesta viimeistään torstaina kello 13.

Juvalla annettiin maanantaina kaiken verkostoveden keittokehotus. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Jäähdyttyään vesi on tämän jälkeen käyttökelpoista. Peseytymiseen vettä voi käyttää, mutta ei esimerkiksi hampaitten pesuun.

Kunta järjesti jo maanantaina väliaikaisen vedenjakelupisteen Laavukylään. Toinen vedenjakelupiste on tulossa ABC-asemalle. Myös Juvakodin läheisyydessä on yksi jakelupiste. Pisteistä saa vettä omiin astioihin.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka