Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeli aloitti ensimmäisenä keskussairaalana robottiavusteiset tekonivelleikkaukset

Robotin ansiosta potilaan toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkaukset vähenevät.

Mikkelin keskussairaala on ensimmäisenä keskussairaalana aloittanut robottiavusteiset tekonivelleikkaukset. Ensimmäinen leikkaus robotin avustuksella tehtiin viime maanantaina.

– Kuljemme nyt keskussairaaloiden uudistumisen aivan kärjessä. Haluamme viedä alueemme iäkkäille asukkaille tärkeät tekonivelleikkaukset selkeästi kansainvälisestikin aivan huipputasolle, toteaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Robotin avustamia tekonivelleikkauksia on tehty Suomessa vasta muutaman kuukauden ajan vain Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Kirurgin työväline

Robotti ei korvaa kirurgia vaan toimii uutena työvälineenä erityistä tarkkuutta vaativissa leikkauksen vaiheissa.

Ennen leikkausta potilaan nivelestä otetaan tietokonekerroskuvaus eli kolmiulotteinen kuva. Kuvan avulla tehdään potilaskohtainen leikkaussuunnitelma, jossa leikkausohjelma laskee tarkasti missä kulmissa ja miten nivelen sahaukset tehdään ja millaiset uuden tekonivelen osat potilaalle laitetaan. Menetelmä vähentää inhimillisten mittavirheiden mahdollisuutta merkittävästi.

– Tämä on eräänlaista mittatilaustyötä, sanoo ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen tiedotteessa.

Robotin ansiosta uusintaleikkausten määrän uskotaan vähenevän. Mikkelin keskussairaalan tavoitteena on, ettei uusintaleikkauksia ei tarvitse tehdä lainkaan.

Vuokra 270 000 euroa vuodessa

Mikkelin keskussairaalalla on paineita päästä erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen edellyttämään 600 tekonivelleikkaukseen vuodessa. Vuoden 2021 alussa voimaan astuneen asetuksen mukaan keskussairaaloissa voidaan tehdä vaativampia kirurgisia leikkauksia, joita on aiemmin tehty vain yliopistosairaaloissa.

Ennen koronaa tavoite oli jo pitkällä, noin 540 leikkauksessa, mutta määrä on laskenut epidemian johdosta noin sadalla.

Uuden teknologian toivotaan tuovan lisää potilaita ja sen kautta tuloja. Sen toivotaan myös houkuttelevan Mikkelin keskussairaalaan nuoria osaavia kirurgeja.

Investointina robotin hankinta on iso. Essote sijoittaa tekonivelrobotin vuokriin noin 270 000 euroa vuodessa. Robotin arvioitu kattavan kustannuksensa 5–10 vuodessa.