Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelutoimielin ja lakkaavat organisaatiot kokoustivat ensi kertaa – Kahden päivystävän sairaalan turvaaminen on tulevaisuudessa edunvalvonnan "ykkösasioita"

Keskustelua käytiin Vaten puheenjohtajan Saara Tavin mukaan hyvässä hengessä.

Maanantaina otettiin taas yksi askel kohti sote-uudistuksen konkretisoitumista. Uudistuksessa lakkaavien organisaatioiden johto ja tilalle tulevan Etelä-Savon hyvinvointialueen valmistelutoimielin kokoontuivat ensimmäistä kertaa keskustelemaan saman pöydän ääreen.

Pöytä tosin on vain vertauskuva, sillä kokous järjestettiin etäyhteyden välityksellä.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen eli Vaten puheenjohtajana toimii Sosterin vt. kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi. Hän kertoo tiedotteessa, että keskustelua käytiin hyvässä hengessä.

– On selvää, että tulemme jatkamaan säännöllistä vuoropuhelua. Siltaamisvaihe, jossa siirrymme uudelle hyvinvointialueelle, on lyhyt. Samalla ratkaistavana on tärkeitä toimintoihin liittyviä kysymyksiä, Tavi sanoo.

Kokouksen osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että vuoropuhelu ja yhteistyö ovat tarpeen, sillä valmisteluaikaa ei ole paljon. Vaaleilla valittavat hyvinvointialueen aluevaltuusto ja -hallitus aloittavat työskentelynsä maaliskuussa 2022, ja varsinaisen toimintansa hyvinvointialue käynnistää vuoden 2023 alussa.

Vaten kanssa kokoukseen osallistuivat edustajat Essotesta, Sosterista, Vaalijalan kuntayhtymästä, Etelä-Savon pelastuslaitokselta sekä Pieksämäen, Rantasalmen ja Sulkavan hallitusten puheenjohtajistosta.

Itsenäinen päätöksenteko-oikeus vuoden 2022 loppuun

Maakunnan isoista yhteisistä asioista kokouksessa puhuttiin muun muassa tietojärjestelmähankkeista, sote-alaa vaivaavasta työvoimapulasta ja yhteisen edunvalvonnan tarpeesta.

– Ykkösasioina alueen edunvalvonnassa tulevat olemaan väestön ikääntymisen ja vähenemisen riittävän huomioon ottamisen rinnalla kahden päivystävän sairaalan rahoituksen turvaaminen hyvinvointialueelle, toteaa tiedotteessa Vaten valmistelujohtaja, Essoten kuntayhtymäjohtaja Risto Kortelainen.

Etelä-Savossa on päivystävät keskussairaalat Mikkelissä ja Savonlinnassa. Näistä Savonlinnan sairaalan säilyminen sote-uudistuksessa on ollut jo pitkään epävarmaa.

Tiedotteen mukaan kokouksessa todettiin myös, että lakkaavilla organisaatiolla on itsenäinen päätöksenteko-oikeus muun muassa henkilöstöasioissa vuoden 2022 loppuun, mutta että mahdollisesti vapautuvien tehtävien täyttämistä kannattaa pohtia jo tulevaa hyvinvointialuetta ajatellen.

Etusivulla nyt

Mainos: Länsi-Savo

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka