Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi luonnonsuojelulaki rajoittaisi malminetsintää – Etelä-Savon maakuntahallitus kehuu valmisteilla olevaa lakiuudistusta

Maakuntahallitus esittää malminetsinnän kieltämistä myös Natura-alueilla.

Etelä-Savon maakuntahallitus kiittää valmisteilla olevaa uutta luonnonsuojelulakia malminetsinnän rajoittamisesta. Lakiluonnoksen mukaan malminetsintään ei enää annettaisi lupia valtion luonnonsuojelualueille, kun nykyinen laki antaa Metsähallitukselle mahdollisuuden myöntää lupa myös näille alueille.

Laissa on nähty ristiriitaa, kun se mahdollistaa malminetsinnän, mutta toisaalla kieltää ottamasta maa-aineksia tai kaivoskivennäisiä luonnonsuojelualueella.

– On tärkeää, että lakiin kirjataan selkeästi se, ettei kaivoksia tai malminetsintää tulla hyväksymään luonnonsuojelualueilla, totesi maanantaina kokoontunut maakuntahallitus lausunnossaan lakiehdotuksesta.

Lisäksi maakuntahallitus esittää malminetsinnän kieltämistä myös Natura-alueilla.

Ehdotus uudeksi luonnonsuojelulaiksi sisältää tukia ja avustuksia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, mitä maakuntahallitus piti tervetulleena. Maakuntahallitus toivoi myös kuntien pääsevän tukien piiriin.

Kunnille toivotaan vaikutusmahdollisuuksia

Uusi laki pyrkii selkiyttämään luonnonsuojelun työnjakoa viranomaisten kesken muun muassa siten, että monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmat kuuluisivat ely-keskuksille. Tällaiset suunnitelmat olisi tehtävä yhteistyössä alueen kuntien ja maakuntaliiton kanssa, huomauttaa maakuntahallitus.

Samoin kuntia ja maakuntaliittoa toivotaan kuultaviksi tilanteissa, joissa hyvitetään luonnonarvojen heikentymisiä. Niin sanottu ekologinen kompensaatio tarkoittaa aiheuttaja maksaa -periaatetta.

Näissä tilanteissa olisi maakuntahallituksen mukaan pyydettävä lausuntoa kunnalta ja maakuntaliitolta mahdollisista hyvittämisalueista, jotta ne voivat tarkistaa alueiden kaavoituksen ja muut maankäyttösuunnitelmat.

Ympäristöministeriö uudistaa parhaillaan yli 20 vuotta vanhaa luonnonsuojelulakia, koska tiedot luonnon monimuotoisuudesta, lajien uhanalaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta ovat lisääntyneet.

Parhaillaan on menossa lausuntokierros, ja tavoitteena on valmistella esitys laiksi vuoden loppuun mennessä.