Mikkeliläislapsille tuttu Reetta-karhu kavereineen palaa näyttämölle vielä kerran – Mikkelin teatterin uudessa lastennäytelmässä lennetään joulumaahan

Marjo-Riikka Romon käsikirjoittama näytelmäsarja lähti liikkeelle pienestä, mutta on kasvanut matkalla. Työryhmä on päättänyt kerta toisensa jälkeen, että uuden Reetta-karhun pitää olla edellistä hienompi.

Mikkeliläislapsille karvaiset hahmot alkavat olla jo tuttuja. Reetta-karhu, Maisa-majava ja Peetu-pupu jatkavat seikkailujaan Mikkelin teatterissa neljännessä omassa näytelmässään.

Syyskuun 4. päivänä ensi-iltansa saa Reetta-karhun jouluseikkailu.

Se on noin puolen tunnin mittainen lastennäytelmä, joka on suunnattu etenkin alle kouluikäisille katsojille. Isommat lapset luultavasti viihtyvät katsomossa myös.

Näytelmän on käsikirjoittanut yksi Mikkelin teatterin moniosaajista, Marjo-Riikka Romo, joka tuttuun tapaan on näyttämöllä Reetta-karhun hahmossa.

Romo kertoo Reetta-karhun edesottamusten saaneen alkunsa kuutisen vuotta sitten, kun teatterissa tehtiin isoa satsausta eli Saiturin joulua.

Saiturin joulu oli liian jännittävä esitys perheen pienimmille ja puhuin silloiselle johtajalle, että myös heille pitäisi tehdä laadukasta teatteria. Hän sanoi, että ei muuta kuin alat tekemään sellaista. Otin haasteen vastaan, Romo muistelee.

Meillä on käynyt alle vuoden ikäisiäkin katsojia.

Reetta-karhu

Teatterin omat näyttelijät, Peetu-pupu alias Tuomas Turkka ja Maisa-majava eli Riina Uimonen ovat olleet mukana alusta asti ja ideoineet näytelmiä sekä osallistuneet käsikirjoitusten tekemiseen. Uimonen on myös ohjannut kaikki neljä näytelmää.

Näytelmät ovat kasvaneet

Se, että näyttämölle ilmestyvät juuri nämä eläinhahmot, on osittain seurausta teatterin tarkan markan linjasta. Ensimmäistä näytelmää suunnitellessaan kolmikko marssi puvustoon kysymään, millaisia pukuja olisi valmiiksi tarjolla.

Roolit ovat selkeät, kuten lastennäytelmässä pitääkin. Oman määrittelynsä mukaan Maisa on kolmikosta rohkein, Reetta järkevin ja Peetu hoitaa hölmöydet.

– Nämä näytelmät ovat kasvaneet koko ajan. Lähdimme liikkeelle aika pienestä, mutta olemme joka kerran todenneet, että jos teemme vielä uuden Reetta-karhun, sen pitää olla edellistä hienompi, Uimonen sanoo.

Nyt valmistuva Reetta-karhun jouluseikkailu on kieltämättä komea ja jäänee sarjan viimeiseksi. Näytelmä esitetään teatterin suurella näyttämöllä, jossa projisoinnit, valaistus, äänimaailma ja lavasteet muokkaavat teatterielämyksestä lapselle jännittävän. Mutta ei liian.

Työryhmä on yllättynyt siitä, miten hyvin pienimmätkin katsojat ovat jaksaneet keskittyä aiempiin näytelmiin.

– Meillä on käynyt alle vuoden ikäisiäkin katsojia. Ja yksi vastasyntynyt, mutta hän kyllä nukkui koko esityksen ajan, Romo sanoo.

Jotta pieniä katsojia ei pelottaisi, ovat Peetu ja Maisa vastaanottamassa yleisöä katsomon puolella ennen näytöstä.

– Sen voi sanoa vinkkinä, että jos on vähän arempi lapsi, kannattaa ottaa lippu vähän kauempaa näyttämöstä. Siten saa etäisyyttä näyttämön tapahtumiin, Uimonen vihjaa.

Lastenteatteri on tärkeää

Lastenteatteri saa teatterin nykyiseltä johtajalta Aleksander Anrialta vankkumattoman tuen.

– Lapset ovat meidän tuleva yleisömme, joten totta kai heille tehdään laadukasta teatteria. Harmittaa, miten kaikesta on leikattu ja koulut joutuneet luopumaan teatterikäynneistään. Kulttuurista säästäminen on niin idioottimaista, hän sanoo.

Reetta-karhun jouluseikkailu on hinnoiteltu tarkoituksella niin, että pienituloisillakin perheillä pitäisi olla mahdollisuus lähteä kokemaan teatterin lumo.

– Kaikilla pitäisi olla pääsy katsomaan teatteria, ilman sosiaalista eriarvoisuutta, Anria linjaa.

Jouluseikkailussa myös lauletaan, tottakai, tällä kertaa säveltäjänä on Tuukka Lehtonen. Taustanauhalla säestää Mikkelin kaupunginorkesteri.

Katriina Honkanen teki musiikin kahteen ensimmäiseen näytelmään ja silloin soitimme itse ukulelea. Viime vuonna kaupunginorkesteri oli mukana näyttämöllä, Romo muistelee.

Käynnistyvään syyskauteen teatterilla suhtaudutaan toiveikkaasti ja odotukset ovat korkealla. Koronaepidemian kanssa on pärjätty hyvin ja toivottavasti pärjätään edelleenkin. Tartuntoja ei ole ilmennyt, ovathan turvatoimet olleet tiukat.

– Liikaa ei kannata alkaa murehtimaan. Silloin työnteko olisi tylsää, Romo muistuttaa.

Reetta-karhun jouluseikkailun ensi-ilta Mikkelin teatterissa 4.9. kello 15.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka