Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Allan Koistinen oli pidetty kyläkauppias ja aktiivinen sotainvalidi

Allan Koistinen syntyi Maaningalla 4.10.1925 ja kuoli Villa Marskin hoivakodissa heinäkuun viimeisenä perjantaina 30.7.2021.

Lapsuutensa Allan vietti Anttolassa, jonne isä- Paavo perusti K-kaupan. Tuolloin Aku vakiintui Allanin kutsumanimeksi. Jo nuorena poikana Aku ja hänen veljensä auttoivat isä-Paavoa kaupan hoidossa. Kauppiaan ammatti tähtäimessään Aku aloitti kauppakoulun Mikkelissä. Opinnot kuitenkin keskeytyivät, koska oli sota ja myös nuori ikäluokka tarvittiin rintamalle. Aku ehti osallistua varsinaisiin sotatoimiin Vuosalmella ennen kuin aselepo astui voimaan.

Aselepoa seuranneena rauhallisena aamuna 18-vuotias Aku lähti keräämään puolukoita. Hän astui polun viereen ja valitettavasti polkumiinan päälle. Mies säästyi, mutta jalkaterä piti amputoida.

Aku toipui nopeasti ja jatkoi kesken jäänyttä kauppakoulua. Sen jälkeen hän palasi isänsä kauppaan, jonne oli myymäläapulaiseksi tullut nuori neiti, Raili. Siitä alkoi 70 vuotta kestänyt yhteinen taival. Aku ja Raili muuttivat Anttolasta K-kauppiaiksi Otavaan. Otavan aika oli vilkkaan kasvun aikaa: perhe kasvoi viisilapsiseksi ja kauppa muutti isompiin tiloihin kahdesti.

Työtä oli paljon, mutta aikaa riitti myös verolautakunnan ja K-kauppiasliiton jäsenyyteen. Rakkainta oli toiminta Sotainvalidien veljesliiton Mikkelin osastossa, jonka jäsen hän oli vuodesta 1946 alkaen ja jonka hallituksessa hän oli monia vuosia. Aku ehti viedä kukkatervehdyksiä niin sotaveljien syntymäpäiville kuin moniin siunaustilaisuuksiin. Ne olivat tärkeitä tehtäviä. Toiminnastaan Aku sai Veljesliiton arvokkaimman tunnustuksen: vapaudenristitunnuksella ja nauhoilla varustetun pienoislipun. Suurena kunniana Aku koki kutsun Itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan vuonna 2014.

Kauppiasaikaa Otavassa kesti vuoteen 1993 saakka. Aku oli pidetty kyläkauppias, joka osallistui aktiivisesti kyläyhteisön kehittämiseen. Kiitokseksi ansiokkaasta työstä K-kauppiasliitto myönsi Akulle veteraanikauppias-arvonimen.

Niin työaikana kuin eläkepäivinä Pääskyniemen mökki oli Akulle tärkeä rentoutumispaikka. Siellä oli aikaa tarkkailla lintuja, ihastella kukkia ja puuhastella pikku askareita. Rakkaille lapsenlapsille ukki teki mökillä pajupillejä ja kalasti heidän kanssaan. Saaliiksi kelpasi miten pieni sintti tahansa, ja taisipa kerran verkkoon tarttua ankeriaskin.

Viimeisiin vuosiin saakka Aku asui Railinsa kanssa omakotitalossa vehreän puutarhan ja metsän laidassa. Voimien heikentyessä hän siirtyi sotainvalidien osastolle Kyyhkylään ja sieltä Kyyhkylän toimintaa jatkavaan Villa Marskiin. Isää, ukkia ja isoukkia jäi kiitollisuudella kaipaamaan iso joukko jälkikasvua.

Anna-Maija Ojapelto

Kirjoittaja on Allan Koistisen tytär.