Naisvuorelle kapusi kesällä kaikkiaan 10 548 katsojaa näytelmään, jota ei edes juuri markkinoitu – Menestyskesän jälkeen Mikkelin teatterin syksy tarjoilee huumoria

Valtion jakamat korona-avustukset ovat auttaneet Mikkelin teatteria selviämään taloudellisesti kovista ajoista. Taidetta on tehty jatkuvan epävarmuuden varjossa.

Mikkelin teatterin johtajan Aleksander Anrian mielestä huumori on se lääke, mitä ihmiset nyt tarvitsevat. Huumoria on teatterissa tarjolla alkavalla syyskaudella. Vesa Vuorela

Kirsti Vuorela

Huumoria, sitä on luvassa tuutin täydeltä Mikkelin teatterissa syksyllä 2021. Teatterinjohtaja Aleksander Anrian mukaan naurua tarvitaan vastapainoksi korona-ajan ahdistukselle.

Syyskausi käynnistyy neljällä omalla ensi-illalla. Ensi lauantaina nähdään lastennäytelmä Reetta-karhun jouluseikkailunkantaesitys. Siitä viikko eteenpäin ja keväällä ensi-iltansa saaneen Tenorit liemessä -farssin näytökset pääsevät vihdoin toden teolla alkamaan.

Lokakuussa (2.10.) vuorossa on uusperheen ihmissuhteisiin paneutuva, Minna Koskelan käsikirjoittama ja ohjaama Exän uus ja vanha.

– Exän uus ja vanha on neljäs versio käsikirjoituksesta. Koskela on päivittänyt tekstin Mikkeliä ajatellen, Anria sanoo.

Vuoden lopulla (27.11.) kantaesityksensä saa Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin käsikirjoittama, lähes mustan huumorin puolelle kallistuva komedia Perinnönjakajat, jonka Anria ohjaa itse.

Mikko Kivinen on ohjaajana jo Naisvuoren kesäteatterin vakiokalustoa. Ensi kesänä ohjelmistossa on musiikkikomedia Mitä kuuluu, Marja-Leena? Vesa Vuorela

Kivinen palaa Naisvuorelle

Pieni kurkistus tulevaan. Viime kevään mahalaskun jälkeen Naisvuoren kesäteatterin menestyksekäs kausi valoi uutta uskoa teatterin tekijöihin.

Naisvuorelle kapusi kesän aikana kaikkiaan 10 548 katsojaa seuraamaan Sellaista elämä on -musiikkinäytelmään. Näytelmään, jota ei juurikaan markkinoitu ennakkoon ja jonka katsomossa istuttiin turvavälein.

Mikko Kivisen ohjaustyö vakuutti katsojat ja hän palaa Naisvuorelle ohjaamaan myös ensi kesänä. Luvassa on musiikkikomedia Mitä kuuluu Marja-Leena?, joka oli tarkoitus nähdä tänä kesänä.

Kevätkaudella 2022 Mikkelin teatterissa nähdään Hanna Rytin dramatisoima kreisikomedia Liisa Ihmemaassa. Sen toivotaan puhuttelevan etenkin nuoria katsojia.

Syksyllä 2022 käsittelyyn on tarkoitus ottaa todellinen järkäle, Kultainen vasikka, jonka ohjaa vierailijana Tero Heinämäki.

Tenorit liemessä pääsevät syyskuussa vihdoin näyttämölle Mikkelin teatterissa. Kuvassa Risto Kopperi, Tuomas Turkka, Ismo Sievinen ja Aapo Oranen. Vesa Vuorela

Koronatuki auttoi tiukassa paikassa

Taiteellinen puoli on hanskassa. Entä talous?

– Tiukkaahan tämä on, mutta me selviämme. Valtio on pitänyt huolen, etteivät vos-teatterit kaadu, sanoo Mikkelin teatterin talouspäällikkö Jaana Aholainen.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Mikkelin teatteri on saanut korona-avustusta kolmeen otteeseen normaalin valtionosuutensa päälle. Yhteensä liki puoli miljoonaa euroa.

Koronakriisi Mikkelin teatterissa huipentui maaliskuussa 2021, kun kaikki loppukevään esitykset jouduttiin peruuttamaan.

– Meillä oli kaikkiaan 279 katsojaa keväällä 2021, Aholainen kertoo.

Mutta, kuten sanottua, he selviävät.

Kukaan ei voi luvata, että syyskauden suunnitelmat toteutuvat. Korona voi vielä yllättää.

Nykyrajoituksin lippuja myydään joka toiselle penkille. Sali puolitäyteen.

– Eihän tässä mitään järkeä ole loputtomiin jatkaa samalla tavalla, Aholainen arvioi.

Rakas, mutta jo vähän rämä teatteri eli vanha palokunnantalo on kaivannut peruskorjausta ja laajennusta jo vuosikausia. Suunnitelmat ovat olemassa, mutta hanke jäissä. Jaakko Avikainen

Haaveiden teatteritalo

Valtionosuusjärjestelmä uudistuu vuoden vaihteessa. Hakemus on jätetty ja lokakuussa teatteri saa tietoa siitä, paljonko rahaa on tulossa vuodelle 2022.

Toinen puoli teatterin julkisesta tuesta on tullut kaupungilta.

– Ensi vuoden Mikkelin kaupungin budjetissa meille ei pitäisi olla tulossa leikkauksia. Niitähän on ollut nyt kahtena vuonna peräkkäin, Aholainen sanoo.

Tiukoista ajoista huolimatta heillä on unelma. Unelma kokonaan uudesta teatteritalosta, sellaisesta, jossa olisi asianmukaiset työ- ja varastotilat ja jossa ei tarvitsi pelätä sisäilmaongelmia.

– Kun jäteveden puhdistamon tontti vapautuu, olisi se todella hieno paikka teatterille.

Nykyisen kiinteistön korjaamista on suunniteltu, mutta hanke makaa jäissä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka