Ikääntyneet retkisatamat ovat päässeet rapistumaan osin huonoon kuntoon Saimaalla – Nyt satamien kunto selvitetään tarkasti

Valmisteluhankkeessa ovat mukana Savonlinna, Sulkava, Puumala, Juva ja Mikkeli. Hankkeen toteuttaa Pidä saaristo siistinä ry.

Puumalan alueelta retkisatamia löytyy muun muassa Rokansaaresta. Arkistokuva vuodelta 2018. Vesa Vuorela

Marja-Liisa Karjalainen

Pidä saaristo siistinä ry (PSS) ja Etelä-Savon kunnat Savonlinna, Sulkava, Puumala, Juva ja Mikkeli ovat kartoittamassa alueen retkisatamien kuntoa.

Valmisteluhankkeessa selvitetään retkisatamien nykykunto ja käyttö, minkä jälkeen satamat olisi tarkoitus kunnostaa. Valmisteluhanke on alkanut toukokuussa ja päättyy vuoden vaihteeseen 2021.

Ikääntyneiden retkisatamien kunto Saimaalla on paikoittain päässyt erittäin huonoksi, jopa siinä määrin, ettei niiden käyttö ole turvallista. Nyt kartoitettavia retkisatamia on kaiken kaikkiaan 37, PSS ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Hankkeen tekninen projektipäällikkö Jouni Liukkonen on kartoittanut retkisatamia yhdessä teknisen asiantuntijan Harri Niemisen kanssa kesän aikana.

Kohteissa on käyty paikan päällä, todettu nykykunto, rakenteiden sijoittelu maastossa, kuvattu ja kirjattu ylös puutteet ja tarvittavat uusimis- sekä kehittämistarpeet. Lisäksi tehdään esitys kohteiden käytöstä ja ylläpidosta matkailun ja virkistyskäytön näkökulmasta.

– Valmisteluhankkeen jälkeen on tärkeää saada kohteet ajanmukaiseen ja turvalliseen kuntoon, toteaa Jouni Liukkonen tiedotteessa.

– Vielä tärkeämpää on varmistaa säännöllisen retkisatamahuollon lisäksi rakenteiden ylläpito korjausten jälkeen, ettei vuosien mittaan syntyvää korjausvelkaa kerry jälleen kohtuuttomasti, hän lisää.

Valmisteluhanke rahoitetaan Etelä-Savon maakuntaliiton maakunnan omaehtoisen kehittämisen määrärahasta sekä mukana olevien kuntien ja PSS ry:n rahoitusosuuksista.

Retkisatamat ovat paikallisille asukkaille lähiluontokohteita ja niihin pääsevät myös vapaa-ajan asukkaat sekä kaikki luonnossa ja vesillä liikkujat.

Retkisatamien sijainti ja olemassaolo on turvattu maakunta- ja kuntakaavoissa. Käynnissä olevalla valmisteluhankkeella pyritään takaamaan retkisatamien pysyvyys kaavoissa ja mahdollisessa jatkohankkeessa lisäämään niiden käytettävyyttä, turvallisuutta ja tunnettuutta yhtenäisellä ilmeellä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka