Poliisi valvoo torstaista alkaen autoilijoiden tarkkaavaisuutta sekä turvalaitteiden käyttöä. Tavoitteena on, että vuodessa olisi edes yksi päivä, jolloin kukaan ei kuolisi Euroopan teillä.
Poliisi aloittaa torstaina viikon valvontajakson, jonka aikana liikennevalvontaa suunnataan erityisesti autoilijoiden turvalaitteiden käyttöön sekä tarkkaavaisuuteen liikenteessä.
– Itä-Suomessa poliisi valvoo tehostetusti kuljettajien sekä autoissa matkustavien turvavyön käyttöä sekä kuljettajien matkapuhelimen käyttöä ajon aikana, kertoo liikennepoliisin komisario Seppo Porokka.
– Liikenneturvallisuuden kannalta on erityisen tärkeää, että kuljettaja keskittyy ajon aikana vain ajoneuvon kuljettamiseen sekä muun liikenteen huomioimiseen. Turvavyöt tulee olla ajon aikana kiinnitettynä kuljettajan lisäksi kaikilla matkustajilla. Pienemmät lapset tulee sijoittaa turvaistuimeen ja vähän isompien lasten on syytä käyttää istuinkoroketta, jotta turvavyö asettuu oikein, Porokka jatkaa.
Porokka tarkentaa, että lain mukaan alle 135 senttiä pitkä lapsi tarvitsee E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan. Alle kolmevuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.
Kuitenkin erityisesti taajamissa ja varsinkin henkilöautojen takapenkeillä sekä paketti- ja kuorma-autoissa turvavyö jää edelleen Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan liian usein kiinnittämättä. Henkilöautojen takapenkeillä turvavyötä käyttää 89 prosenttia ja pakettiautoissa matkustavista 78 prosenttia.
Kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvio
Tavoitteena nolla liikennekuolemaa
Valvonnan aikana tiistaina 21. syyskuuta vietetään eurooppalaista liikennekuolematonta päivää. Tavoitteena on, että vuodessa olisi edes yksi päivä, jolloin kukaan ei kuolisi Euroopan teillä.
Valvonta on osa Euroopan liikennepoliisien verkoston Roadpolin yhteiseurooppalaista Focus on the Road ja Safety Days -valvontateemaa.
Tarkkaamattomuusvalvonnassa valvotaan kaikkea toimintaa, mikä vaikuttaa ajon aikana keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.
– Tyypillisimmin tarkkaamattomuus johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.
Kallio muistuttaa, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana eli silloin, kun ajoneuvo liikkuu, käyttää viestintävälinettä siten, että pitää niitä kädessään. Sama koskee myös raitiovaunujen kuljettajia.
Teko-olosuhteista riippuen tästä voi seurata joko 100 euron arvoinen liikennevirhemaksu tai 12 päiväsakkoa. Molemmissa vaihtoehdoissa tapaus lasketaan niin sanottuihin toistuviin rikkeisiin, jotka vaikuttavat ajo-oikeuteen.
Keinoina valistus, valvonta ja sanktiot
Heikki Kallion mukaan poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat yksinkertaiset: valvonta, sanktioiden jakaminen sekä valistus.
Kuluvana vuonna on määrätty turvavöiden käytön laiminlyönneistä 70 euron suuruisia liikennevirhemaksuja 3 600 kappaletta ja sadan euron suuruisia liikennevirhemaksuja 4 900 kappaletta viestintävälineen, yleensä kännykkä, käytöstä ajon aikana.
Poliisin tehostettu valvontajakso kestää syyskuun 22. päivään asti ja jakson aikana valvotaan myös nopeuksia sekä muuta ajokäyttäytymistä.