Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Pekka Myyryläinen oli monipuolinen tv-toimittaja

Toimittaja ja ohjaaja Pekka Myyryläinen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Joutsassa 7. elokuuta 2021. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Mikkelissä 28. lokakuuta 1945.

Synnyinkaupunki Mikkeli tarjosi Pekalle koulupoikana mainiot puitteet monipuoliselle harrastamiselle. Meripartio synnytti läpi elämän kestäneen rakkauden vesillä liikkumiseen ja purjehdukseen. Ensimmäisen veneensä hän hankki kavereidensa kanssa 12-vuotiaana. Vedet isovanhempien luona Joutsan Jääsjärvellä ja Saimaalla tulivat tutuiksi.

Nuorukaisena illat kuluivat viihdekuoron ja teatterin parissa. Sivuroolissa oli liikuntaa arvostava lyseo.

Kouluaikaan sisältyi myös lyhyt urapolku. Kolmena kesänä Mikkelin satamatoimiston puhelimeen vastasi satamapäällikkö Pekka Myyryläinen.

Ylioppilaaksi Pekka kirjoitti keväällä 1966 ja aloitti opiskelut seuraavana syksynä Tampereen Yliopiston Draamastudiossa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi hän valmistui 1974, pääaineena tiedotusoppi. Valmistumisen jälkeen Pekka työskenteli kolme vuotta Mikkelin läänin näyttämötaiteen läänintaiteilijana. Samanaikaisesti hän oli tiedotusopin tuntiopettajana Otavan Opistossa sekä opetti viestintää ja kirjoittamista Suomen Nuoriso-opistossa ja Kirjoittajaopistossa. Monitaitoisen Pekan vuosiin läänintaiteilijana mahtuivat myös Väinö Linna -seminaarin toiminnanjohtajuus sekä viikottainen psykodraamatoiminnan ohjaus Moision sairaalassa.

Läänintaiteilijan työn jälkeen alkoi pitkä ura toimittajana. Pekka oli toimittajana ja päätoimittajana mikkeliläisessä kaupunkilehti Uutisviikossa lähes kahdeksan vuotta syksyyn 1985.

Sen jälkeen hän siirtyi toimittajaksi Yleisradion Mikkelin aluetoimitukseen. Tänä aikana valmistui useita dokumentteja televisioon, muun muassa Oopperaa ja lampaanpolskaa, henkilökuva oopperalaulaja Martti Talvelasta. Tähän ohjelmaan ja suuren taiteilijan tekemään vaikutukseen Pekka palasi usein tulevina vuosina.

Vuonna -91 Pekka siirtyi ohjaajaksi ja toimittajaksi Kotimaan katsaukseen Jyväskylään. Hän työskenteli TV2:n ajankohtaisohjelmissa parinkymmenen vuoden ajan, aina eläköitymiseensä asti.

Pekka oli työssään vahvatahtoinen, osaava ja valtavan tuottelias. Ohjelma Kamera kiertää antoi mahdollisuuden persoonallisten tarinoiden tekemiseen eri puolilta maata. Riippumaton ajattelija, leppoisan oloinen parrakas mies, ihmetteli terävin sanoin riippumatossa istuen maailman menoa.

Metsänviljelyn harharetket pureutui kriittisesti menneitten vuosikymmenten metsänhoitoon. Tuhansien vuosien ikäisten uppopuiden vuosikasvuja tutkittiin Inarinjärvellä. Lapin tekoaltailla kuviin saatiin merikotka, Saimaalla norppa.

Joutsaan kotiutunut Pekka eli ja hengitti luontoa ja vanhoja perinteitä. Hän seuraili lähistöllä pesivän kalasääsken elämää, keräsi marjat ja sienet, kalasti ja ravusti. Hänellä oli kolme lasta, jotka perheineen säilyivät elämän tärkeimpänä asiana loppuun asti. Pekka oli ihmisenä lämmin ja aina valmis auttamaan. Loistava tarinaniskijä ja yhdentoista lastenlapsen isoisä hiljeni joskus miettimään – olisiko tutkijana saanut enemmän arvostusta.

Pekka Myyryläisen elämänlanka katkesi saappaat jalassa.Hän koki rapumerrat, souti saaliin kotiin ja veti viimeisen henkäyksensä. Riippumaton ajattelija on poissa.

Markku Mankki

Paavo Manninen

Hannu Särkkä

Kirjoittajat ovat Pekka Myyryläisen ystäviä ja työtovereita.