Eksät ja nyksät kohtaavat Mikkelin teatterin suurella näyttämöllä – Minna Koskela ohjaa käsikirjoittamansa näytelmän Exän uus ja vanha

Vakavassa komediassa annetaan ääni niille tunteille, joita monet huomaavat haudanneensa oman eronsa jälkeen.

Vahvoja naisia Mikkelin teatterissa: näyttelijä Marjaana Manninen, käsikirjoittaja-ohjaaja Minna Koskela ja näyttelijä Tuuli Anikari. Exän uus ja vanha -näytelmässä pyöritään yhden miehen ympärillä. Roolin jakavat Risto Kopperi ja Vintte Viitanen. Vesa Vuorela

Kirsti Vuorela

Keski-ikäinen perusmies Jari ( Risto Kopperi / Vintte Viitanen) on tulossa kylään uuden nuorikkonsa ( Riina Uimonen) kanssa ja eksänsä Terhi ( Tuuli Anikari) on päättänyt näyttää närhen munat pikkurouvalle. Avuksi hän on pyytänyt ystävänsä Hillen ( Marjaana Manninen).

– Tämä on komedia, jossa on vakava aihe mukana, sanoo käsikirjoittaja-ohjaaja Minna Koskela.

Koskelan käsikirjoittama näytelmä Exän uus ja vanha kantaesitettiin Keravalla kolmisen vuotta sitten. Lokakuun alussa Mikkelin teatterissa saa ensi-iltansa näytelmän päivitetty versio.

Tarina on kuin elävästä elämästä. Keski-ikäinen pariskunta eroaa, ja vähän ajan kuluttua toinen heistä löytää rinnalleen reilusti nuoremman rakkauden. Kipeäähän sellainen tekee, monella tavalla.

– Terhi yrittää väistellä tuskan tuntemista. Hän ei halua Jaria takaisin, vaan miettii, mitä nuoren naisen mukaantulo uusperhekuvioihin tarkoittaa. Niinpä hän päättää näyttää, mitä perhe-elämä oikeasti on, Koskela kertoo.

Tuuli Anikari ja näytelmän ex-miehensä Risto Kopperi opettelevat elämään arkea uusperheympyröissä. Lapsiakin on kaksin kappalein. Vesa Vuorela

Täällä on hirveän hyvä porukka ja se on huomattu muuallakin.

Minna Koskela

Taitavaksi kehuttu

Uusperhesoppaa hämmentämään on valittu eksiä ja nyksiä Mikkelin teatterin taiteilijakunnasta. Roolituksen on tehnyt Koskela. Näytelmä on teatterinjohtaja Aleksander Anrian valinta.

– Kuulin kehuja tästä näytelmästä ja päätin lukea tekstin. No, olen itse kolme kertaa eronnut, joten tarina kolahti. Soitin Minnalle ja pyysin häntä ohjaamaan, Anria kertoo näytelmän alkuvaiheista.

Vieraileva ohjaaja Koskela kehuu työryhmää lämpimästi.

– Täällä on hirveän hyvä porukka ja se on huomattu muuallakin. Juttelin Kivisen Mikon kanssa äskettäin ja kehuimme kilpaa tätä todella taitavaa sakkia.

Pieni ja tiivis työryhmä, sellainen on Mikkelin teatterissa.

– On ihan älyttömän kivaa, miten avoin ilmapiiri täällä on, Koskela jatkaa.

Manninen kertoo, kuinka hänellä ja Anikarilla on samanlaisia sijaistoimintoja näyttämöllä. Naiset kulkevat samantahtisesti muutenkin.

– Laulussa on joskus käynyt niin, että kun toinen laulaa väärän sanan, toinen laulaa sen saman, Manninen kertoo.

Marjaana Manninen ja Risto Kopperi näyttämöharjoituksissa Mikkelin teatterin suurella näyttämöllä tiistaina. Vesa Vuorela

Epidemian ehdoilla

Näyttämön takana eletään jännän äärellä, sillä kuluvalla viikolla Essotessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirustartuntaa, ja alue on palautettu epidemian perustasolle.

Vielä toistaiseksi Mikkelin teatterin katsomossa istutaan maski napakasti kasvoilla. Osa katsomopaikoista on pois käytöstä.

Anria kertoo pitävänsä tiiviisti yhteyttä naapuriteattereihin ja odottavansa Itä-Suomen aluehallintoviraston uusia linjauksia.

Toiveena on paluu normaaliin teatterielämykseen ilman maskeja ja metrimitalla laskettuja turvavälejä.

Koronakausi jätti paineita Mikkelin teatterin ohjelmistoon, joten loppusyksyyn mahtuu vierailuesitysten lisäksi vielä yksi teatterin oma ensi-ilta. Se on samalla kantaesitys.

Rakastunut Ryti -näytelmän tekijät Reidar Palmgren ja Tapio Liinoja ovat kirjoittaneet komedian Perinnönjakajat, jonka ensi-ilta on marraskuun lopussa.

Sitä ennen sekoitetaan uusperhesoppaa isolla kauhalla.

Exän uus ja vanha, ensi-ilta Mikkelin teatterissa 2.10. kello 18.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka