Koronatartuntojen määrä hiipui Essoten alueella, viime viikkoina tartuntoja on ollut 30, nyt 7 – Jäljitys onnistuu ja rokotuskattavuus nousee

Isot tartuntaketjut on saatu haltuun eikä uusia altistumisketjuja ole viime aikoina tullut.

Tiina Knaappila

Koronatartuntojen määrä romahti Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella tällä viikolla. Uusia tartuntoja on löytynyt vain seitsemän, kun tartuntojen määrä pyöri viikkokausia 30 tartunnan tuntumassa.

Keskiviikon jälkeen muualla Essoten alueella tilanne näytti nollaa, mutta Joroista löytyi perjantaihin mennessä kolme tartuntaa, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo. Essote päivittää tiedot koronatartunnoista maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Seppälän mukaan tartunnan jäljitys on onnistunut viime aikoina erittäin hyvin ja väestön rokotuskattavuus nousee koko ajan, joten tartuntamäärien hiipumista on osattu ennakoida, ja siksi Mikkelin seutukin on siirtyi jo viime viikolla perusvaiheeseen.

Seppälä huomauttaa, että isot tartuntaketjut on saatu haltuun eikä uusia altistumisketjuja ole viime aikoina tullut, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi viime viikolla oli useita nollapäiviä peräkkäin, mutta sitten tuli kymmenkunta tartuntaa yhtenä päivänä.

Myös testausmäärät ovat laskussa.

Kolmansia rokotuksia immunipuutteisille ja sotetyöntekijöille

Seppälä kertoo, että kolmansia rokotuksia annetaan parhaillaan Essoten alueella vakavasta immuunipuutteesta kärsiville henkilöille. Heillä kolmas rokote on osa normaalia rokotesuojaa, jota immuunipuutos heikentää.

Lisäksi rokotetaan rokotusten alkaessa lyhyellä annosvälillä kaksi ensimmäistä rokotetta saaneitä, jotka ovat lähinnä ikäihmisiä ja koronatyössä olevia sosiaali- ja terveystyöntekijöitä. Kolmansia rokotteita ei kuitenkaan anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille, sillä heidän osaltaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä.

Varotoimena kolmatta annosta ei vielä suositella alle 30-vuotiaille miehille.

Pieksämäellä 30 karanteenissa

Pieksämäen kaupunki kertoo tiedotteessa, että tiistain jälkeen Pieksämäellä on todettu yksi koronatartunta, mutta sairastunut oli jo karanteenissa, joten julkisia altistumispaikkoja ei ole.

Pieksämäen kaupunki muistuttaa tiedotteessa, että tautia on edelleen liikkeellä ja se tarttuu herkästi. Pieksämäellä noin 30 ihmistä on edelleen karanteenissa.

Kaksi rokoteannosta on saanut kaksi kolmasosaa yli 12-vuotiaista pieksämäkeläisistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka