Pääkirjoitus: Rasismi on kuin virus, ja näinä aikoina viruksen riskit ovat karvaasti tiedossa

Pekka Lakka

Elämme vuotta 2021. Silti tällaista tapahtuu Euroopan unionin jäsenvaltiossa. Tsekin pääkaupungissa Prahassa pelattiin myöhään torstaina Eurooppa-liigan jalkapallo-ottelu. Sparta Prahan vastustaja oli skotlantilainen Glasgow Rangers. Rangersissa pelaa muutama tummaihoinen pelaaja. Yksi heistä on suomalainen Glen Kamara.

Kun tummaihoiset vierasjoukkueen pelaajat koskivat palloon, suuri osa katsojista buuasi. Surkuhupaisaa on, että ottelu piti pelata tyhjälle katsomolle, koska tsekkiläiset olivat jo aiemmin syyllistyneet rasistiseen käytökseen. Jostain syystä katsomoon päästettiin 10 000 kouluikäistä lasta. Tummaihoiset pelaajat tuominneet mölisijät olivat siis kovin nuoria.

Tsekissä on vakava rasistinen ongelma. Rasistinen käyttäytyminen on maan tapa. Tapa näyttää periytyvän vääjäämättömästi myös seuraaville sukupolville.

Euroopan unioni suhtautuu teoriassa hyvin kriittisesti rasismiin. Komissio toteaa rasismin olevan EU:n keskeisten arvojen vastaista. Euroopan neuvosto teki vuonna 2008 puitepäätöksen, jolla se patisti jäsenvaltioitaan kriminalisoimaan rasismin.

On selvää, että Euroopan unionissa kunnioitetaan oikeusvaltioperiaatteita. Rasismia pitää arvioida kuitenkin myös muuten kuin rikosoikeudellisesti. Ihmisten kunnioittamisen ihonväriin katsomatta pitäisi olla arkipäivää. Sitä se olisikin, jos rasismin torjuntaa ja sen vastustamista olisi tehty riittävän pitkään ja riittävän kunnianhimoisesti. Rasismi on kuin virus. Se elää ja voi hyvin, jos sitä ei nujerreta.

Jokaisella yksilöllä on vastuunsa. Oman käytöksen kriittisen arvioinnin lisäksi myös läheisiltä voi vaatia ihmisarvoa kunnioittavaa käyttäytymistä. Euroopan unionin julkilausumia väkevämpi tapa on pitää huolta siitä, että kunnioittaa omilla valinnoillaan ja teoillaan kaikkien ihmisarvoa.

On sääli, että kansainvälistä huippujalkapalloa pelataan Tsekin kaltaisessa maassa. Moukkamaisesti käyttäytyvät katsojat eivät ansaitse nähdä Kamaran tyyppisiä pallotaitureita.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka