Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Puolustusministeriö huolestui venäläisoligarkin jättiprojektista Puumalassa

Iltalehden mukaan ministeriössä seurataan tarkasti, mihin tarkoituksiin Igor Kesaevin kiinteistöjä Saimaan syväväylän varrella käytetään. Hanketta verrataan Airiston Helmeen, minne viranomaiset tekivät yllätysratsian muutama vuosi sitten.

Suomen puolustusministeriö seuraa tarkasti venäläisen oligarkki Igor Kesaevin lomakyläprojektia Partalansaaressa. Asiasta kertoo Iltalehti lauantaina julkaistussa artikkelissaan.

Venäläinen oligarkki Kesaev osti huhtikuussa 2020 Puumalasta Partalansaaren lounaiskulmasta Kotasaaren, jonka rannasta on suora näköyhteys Saimaan syväväylälle.

Länsi-Savo kertoi muun muassa tupakkabisneksillä rikastuneen Kesaevin hankkeesta toukokuussa 2020. Kyse ei ole mistään mökkikylästä. Saareen on tulossa 420-neliöinen päärakennus, 530 neliön vierastalo, 150 neliön talo henkilökunnalle ja lisäksi sadan neliön rantasauna.

IL:n mukaan puolustusministeriötä kiinnostaa, mihin tarkoituksiin aluetta käytetään. Ulkopuolisilta tiukasti suljetulle alueelle ei ole rakennettu mökkejä, vaan majoitustiloja arviolta sadalle hengelle.

Lehden lähteet vertaavat rakennushanketta siihen, miltä Airiston Helmen rakennushankkeet näyttivät paperilla Turun saaristossa, kunnes Suomen viranomaiset tekivät yllätysratsian venäläisomisteisiin kiinteistöihin syksyllä 2018.

Lehden lähteet painottavat myös sitä, että Kesaev on tunnettu yhteyksistään Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen.

Iltalehden lähteet arvioivat, että Kotasaaren rakennushanke voi edustaa tyypillistä hybridivaikuttamista. Siihen liittyy epätietoisuuden synnyttäminen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kaupat syntyivät Kyproksen passilla

IL:n mukaan Kasaev oli kiertänyt kaksoiskansalaisena luvanhakuvelvollisuuden maakauppaan Puolustusvoimilta. Hän oli esittänyt kauppaa tehdessään Maanmittauslaitokselle ainoastaan EU-maa Kyproksen passin.

Suomen valtiolla on edelleen oikeudellisia keinoja puuttua sekä kauppoihin että myöhemmin omistuksiin, jos kiinteistöä käytetään Suomen turvallisuutta vaarantavaan toimintaan esimerkiksi majoittamalla sen tiloihin kansallista turvallisuutta uhkaavia henkilöitä.

Viimeisenä keinona puolustusministeriö voisi käynnistää pakkolunastusprosessin kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Iltalehden jutussa arvellaan, että projektissa voi olla kyse myös omaisuuden turvaamisesta siirtämällä sitä Venäjän rajojen ulkopuolelle.

Juttua muokattu kello 11.25.