Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nobelin rauhanpalkinnolla komitea halusi tukea riippumatonta tiedonvälitystä ja ennen kaikkea tukistaa sen tukahduttajia

Nobel-komitea myönsi rauhanpalkinnon sananvapauden puolesta taistelleille toimittajille Maria Ressalle ja Dmitri Muratoville. Filippiineissä Rappler-uutispalvelun perustanut ja sitä johtanut Ressa on tunnettu kriittisestä journalismista maansa vallanpitäjiä kohtaan. Muratov puolestaan johtaa Novaja Gazeta -lehteä. Kuusi lehden toimittajaa, tunnetuin heistä Anna Politkovskaja, on saanut surmansa työssään, kun he ovat kritisoineet Venäjän vallanpitäjiä.

Nobel-komitea perusteli valintaa sillä, että luotettu ja vapaa tiedonvälitys on demokratian kivijalka. Toimittajien tekemä työ vahvistaa komitean mukaan demokratiaa ja rauhaa.

Komitean valinta olikin kannanotto vapaan tiedonvälityksen puolesta. Komitean perusteluissa näkyi vahva huoli siitä, että sananvapaus on uhattuna diktatuurien lisäksi myös demokratioissa. Samalla komitea halusi kertoa vapaan tiedonvälityksen vihollisille, että heihin pitää suhtautua hyvin kriittisesti.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja on löytynyt viime vuosina usein oikeudenmukaisen yhteiskunnan ja vakauden puolustajista. Komitea on linjauksillaan halunnut alleviivata, että rauhan kannalta ennaltaehkäisevän työn merkitys on suuri. Samalla Nobel-organisaatio on laajentanut rauhattomuuden käsitettä. On syytä kysyä, onko rauhanomaisen maan tunnusmerkki, jos toisinajattelijoita katoaa, heitä tapetaan tai painostetaan.

Ressa ja Muratov kollegoineen tekevät työtään henkensä kaupalla. On hurja ajatus, jos rauhanpalkinnon saanut toimittaja saa surmansa juuri tunnustuksen saaneen työnsä takia. Toivon mukaan Ressan ja Muratovin kohdalla tällainen ajatusleikki jää pelkäksi spekulaatioksi.

Suomi on sijoittunut perinteisesti hyvin kansainvälisessä vertailussa, jossa arvioidaan lehdistön vapautta. Suomessakin luotettavan tiedonvälityksen kyseenalaistaminen on lisääntynyt. Paras lääke tätä vastaan on tehdä mahdollisimman tasapuolisia ja luotettavia sisältöjä. Ne voivat ja niiden pitääkin olla tarvittaessa kriittisiä vallanpitäjiä kohtaan.