Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Riitta Flinkkilä oli hyväsydäminen ammatillisen koulutuksen kehittäjä

Riitta Helinä Flinkkilä os. Hiltunen menehtyi pitkän sairauden uuvuttamana 13.10.2021.

Riitta syntyi, eli ja kuoli Mikkelissä, rakkaassa kotikaupungissaan. Makkaramestari Veikon ja kampaamoyrittäjä Annan tytär aloitti koulutaipaleensa Mikkelin keskuskansakoulussa, minkä jälkeen hän siirtyi oppikouluun ja lukioon Mikkelin yhteiskouluun. Yhteiskoulussa Riitta tapasi tulevan miehensä Jorman jo 14-vuotiaana. Hääpari vihittiin Mikkelin Kivisakastissa vuonna 1971.

Riitan työura alkoi Helsingin opiskeluvuosien jälkeen vuonna 1975 Otavan Opistossa kotitalousopettajana ja päättyi samassa virassa Etelä-Savon ammattiopistossa hankepäällikkönä vuonna 2016. Väliin mahtui työskentelyä niin Mikkelin vankilan opinto-ohjaajana kuin Etelä-Savon lääninhallituksen ammattikasvatustarkastajanakin. Riitta palkittiin vuonna 2014 Suomen Valkoisen Ruusun ansioristillä työstään ammatillisen koulutuksen kehittämisen parissa.

Riitta osasi myös nauttia elämästä ja jakoi onnensa mielellään ystäviensä kanssa. Yhteiset illanvietot, sieniretket ja lukuisat matkat eri puolilla maailmaa ystävien kanssa toivat kaivattua vapaa-ajan tekemistä Riitan jäätyä yllättäen leskeksi 46-vuotiaana vuonna 1997.

Riitta oli aina heikomman puolella, ei vain sanoissaan vaan myös teoissaan. Hän uskoi jokaisen ihmisen olevan pohjimmiltaan hyvä, ja halusi omalla toiminnallaan ja ystävällisyydellään tasoittaa vaikeista olosuhteista kärsivien tietä. Riitta teki vapaaehtoistyötä niin lasten ja nuorten, vankien, maahanmuuttajien kuin turvapaikanhakijoidenkin parissa. Työurallaan hän kehitti ammatillista koulutusta kiinnittäen huomiota erityisesti heikommassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Myös kehitysyhteistyö Nepalissa oli Riitan sydäntä lähellä. Se, mikä muiden silmissä oli kenties uhrautuvaa auttamista, oli Riitalle luonnollinen osa ihmisenä olemista.

Riitan elämässä tärkeintä olivat kuitenkin omat lapset ja lapsenlapset, ja heistä hän huolehti vielä kuolinvuoteellaankin. Riitan tärkeimmät elämänohjeet lapsilleen olivat "olkaa ystävällisiä kaikille" ja "asioilla on tapana järjestyä". Riitan positiivisuudesta, viisaudesta ja elämänilosta sai nauttia hänen perheensä ja sukunsa lisäksi laaja joukko ystäviä. Yksi kirkas valo on nyt siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Laura Kuismala

Kirjoittaja on Riitta Flinkkilän tytär.