Kolmannen koronarokoteannoksen jakelu laajenee Essotessa – Muun muassa yli 60-vuotiaat pääsevät piikille, jos toisesta rokotteesta on kulunut puoli vuotta

Essote laajentaa rokottamista THL:n suosituksen mukaisesti.

Kolmannen koronarokotuksen voivat Essotessa hakea yli 60-vuotiaat ja riskiryhmäläiset, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Aake Roininen

Mikko Kontti

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) laajentaa välittömästi kolmannen koronarokotteen antamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositti laajentamista tiistaina.

Kolmannen annoksen saavat kaikki yli 60-vuotiaat, laitosmaisesti asuvat iästä riippumatta, sekä riskiryhmiin lukeutuvia taustasairauksia sairastavat yli 12-vuotiaat, tiedottaa Essote.

Edellisestä eli toisesta rokoteannoksesta on kuitenkin oltava kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo, että kolmas rokoteannos annetaan ajanvarauksella tai samanaikaisesti influenssarokotuksen yhteydessä, jos edellä mainitut ehdot täyttyvät.

Riskiryhmiin kuuluu mikäli sairastaa THL:n määrittämiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia taustasairauksia. Nämä taustasairaudet ovat ennallaan koronarokotusten aloittamisesta tämän vuoden alussa.

Teho hiipuu asteittain

Essote viittaa tiedotteessa THL:n suosituksiin, joiden taustalla on tuoretta tutkimustietoa. Tutkimusten mukaan koronavirusrokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Suoja koronataudin vakavaa muotoa vastaan säilyy kuitenkin pitkälle yli puolen vuoden.

– Suosittelen kolmatta annosta, sillä sen avulla suojaamme itseämme ja läheisiämme sekä varmistamme terveydenhuollon kantokykyä, sanoo Gärdström.

– Kuten nyt näemme, hyvä rokotekattavuus on selkeä osatekijä Etelä-Savon stabiiliin koronavirustilanteeseen ja terveydenhuollon kantokykyyn

Kolmannen rokoteannoksen saa varaamalla ajan. Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos on edelleen mahdollista saada myös walk in -periaatteella ajanvarauksen lisäksi.

Riskiryhmien määrittelyt

THL:n ryhmä 1 taustasairaudet

- Elinsiirto tai kantasolusiirto

- Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

- Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

- Vaikea krooninen munuaissairaus

- Vaikea krooninen keuhkosairaus

- Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

- Downin oireyhtymä

THL:n ryhmä 2 taustasairaudet

- Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

- Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

- Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

- Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

- Vaikea krooninen maksasairaus

- Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

- Uniapnea (AHI yli 15)

- Psykoosisairaus

- Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka