Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin ensi vuoden budjettiesitys julki: Tulos 7 miljoonaa euroa miinuksella – Kaupunki suunnittelee vähentävänsä 135 henkilötyövuotta seuraavien viiden vuoden aikana

Ensi vuonna Mikkelin kaupungin taseessa on esityksen mukaan 46 miljoonaa euroa alijämää.

Mikkelin kaupungin huono taloudellinen tilanne jatkuu myös ensi vuonna. Kaupungin tiedotteen mukaan tänä vuonna kaupungin tulos on kuusi miljoonaa euroa alijäämäinen ja sama vauhti jatkuu ensi vuonna. Ensi vuoden talousarvioesitys on seitsemän miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tulos on alijäämäinen, vaikka mukaan on laskettu kolmen eri sopeutusohjelman toimenpiteet sekä myös kaupungin syksyllä esitetyt kahden miljoonan euron säästökohteet . Osa viranhaltijoiden esittämistä kohteista on herättänyt valtuutetuissa vastustusta, joten kaupunki on miettinyt uusia keinoja.

Ensi vuonna Mikkelin kaupungin taseessa arvioidaan olevan alijäämää 46 miljoonaa euroa. Kaupungin tiedotteessa painotetaan, että taseen kumulatiivisen alijäämän kattaminen edellyttää kertaluontoisten myyntivoittojen toteutumista. Alijäämät on katettava vuoden 2023 loppuun mennessä kriisikuntamenettelyn välttämiseksi.

Uusia säästökohteita etsinnässä

Lautakunnat ovat syksyn aikana vastustaneet lentokentän ja orkesterin lakkauttamista. Ensi vuoden talousarvioesitykseen onkin kaupungintalolla etsitty uusia korvaavia säästökohteita.

Lentokentän palveluiden lopettamisella kaupunki haki vuosien 2022 ja 2023 ajalle yhteensä 200 000 euron säästöjä. Nyt kaupunki esittää, että saman verran säästöjä otettaisiin lentokentän lopettamisen sijaan asumisen ja toimintaympäristön palvelualueelta asiantuntijapalveluiden ostoista. Yt-neuvotteluissa kaupunki etsii kuitenkin myös lentokentän toiminnasta muita säästöjä.

Orkesterin osalta kaupunki hakee yt-neuvotteluissa erilaisia toiminnallisia ja rahoituksellisia ratkaisuja, jotta säästöjä kertyisi sen verran kuin orkesterin lakkautuksella haettiin vuodelle 2023.

Lisäksi kaupunki alkaa valmistella itäisen alueen koulu- ja päiväkotiratkaisua. Kaupunki tavoittelee, että asia olisi kaupunginvaltuustossa päätettävänä ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Henkilökuntaa pienemmäksi

Talousarvion yhteydessä kaupunki on päivittänyt myös henkilöstösuunnitelmaansa. Kaupunki tavoittelee henkilöstökustannusten kasvun hillitsemistä. Kaupunki tavoittelee 70 henkilötyövuoden vähentämistä vuosien 2022 ja 2024 välisenä aikana. Lisäksi vielä 65 henkilötyövuoden lisävähennystä vuosien 2025–2026 aikana. Vähennykset aiheuttavat muutoksia palveluverkkoon ja palvelutasoon.

Essotelle ensi vuonna lähes 227 miljoonaa

Investointien omarahoitus jää tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi alhaiselle tasolle. Investointien nettotaso vuonna 2022 on 30,5 miljoonaa euroa. Koko suunnitelmakaudella nettoinvestointisumma on 122,5 miljoonaa euroa. Lähitulevaisuuden merkittävin yksittäinen investointi on eteläisen aluekoulun rakentaminen Urpolaan.

Vuonna 2022 toimintatuotoiksi on budjetoitu 114 miljoonaa euroa ja toimintakuluiksi 470 miljoonaa euroa. Toimintakate on reippaasti miinuksella, 355 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupunki maksaa sote-kuntayhtymä Essotelle ensi vuonna lähes 227 miljoonaa euroa. Summa muodostaa suuren osan kaupungin toimintakuluista.

Tuloja on budjetoitu ensi vuonna tulevan verotulojen kautta noin 236 miljoonaa euroa, valtionosuuksia puolestaan 133 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja ei esitä veroprosentin nostoa Mikkelissä.

Ensi vuoden vuosikatteeksi muodostuu 16,3 miljoonaa euroa. Se ei riitä kattamaan 23,5 miljoonan euron poistoja.

Ensi vuonna myös useat kuntien saamat koronatuet päättyvät.

Ensi vuonna kaupungin lainamäärä kasvaa noin 329 miljoonaan euroon. Se tarkoittaa, että lainaa on 6 252 euroa asukasta kohden.

Lopullinen päätösvalta talousarviosta on kaupunginvaltuustolla, joka käsittelee asiaa joulukuussa.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen pitää tiedotustilaisuuden talousarviosta maanantaina aamupäivällä. Länsi-Savo kertoo aiheesta lisää maanantain kuluessa.

Muokattu kello 14.23: Korjattu juttuun, että kaupungin investointien omarahoitus jää alhaiselle tasolle. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että investoinnit jäävät alhaiselle tasolle.