Pääkirjoitus Naisten käskeminen kutsuntoihin kaipaisi kunnon perusteluja, mutta juuri ne ontuvat

Parlamentaarinen asevelvollisuuskomitea esittää naisille pakollisia kutsuntoja. Nykyinen laki lähtee siitä, että kutsuntoihin on pakko osallistua asevelvollisten. Käytännössä tämä tarkoittaa nuoria miehiä.

Komitea lähtee siitä, että kutsunnat ovat pakollisia, mutta asevelvollisuutta ei olla ulottamassa naisiin. Työtään esitelleen asevelvollisuuskomitean varapuheenjohtaja, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) perustelee kutsuntauudistusta maanpuolustustahdon ja -hengen kohottamisella. Helsingin Sanomien haastattelussa Könttä puhuu myös yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) perustelee uudistusta sillä, että kutsunnat olisivat koko ikäluokan tarkastustapahtuma. Kutsunnoissa katsottaisiin, missä kunnossa nuoret ovat henkisesti ja fyysisesti.

Jos kutsuntoja halutaan laajentaa koskemaan muita kuin asevelvollisia, pitäisi perustelujen olla kunnossa. Nyt ne ovat suorastaan kehnoja. Mitäpä jos turhalta tuntuva kutsuntakomennus heikentääkin maanpuolustushenkeä? Miten ihmeessä Puolustusvoimat voisi ottaa kontolleen hyvinvoinnin tarkastajan roolia?

Puolustusvoimat itse ei ole kutsuntojen laajentamiselle innostunut. Kaksi vuotta sitten kutsuntojen alla Varusmiesliitto kannatti tasa-arvoista asevelvollisuutta. Muutos alkaisi liiton mukaan pakollisilla kutsunnoilla. Myös Varusmiesliitto perusteli asiaa hyvinvoinnin selvittämisellä.

Tuolloin Puolustusvoimat totesi kannattavansa syrjäytymisen ehkäisemistä ja nuoren ikäluokan terveydentilan kartoittamista. Puolustusvoimat huomautti kuitenkin aiheellisesti, etteivät ne kuitenkaan kuulu maanpuolustuksesta vastaavan toimijan tehtäviin.

Nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on kansallisesti tärkeä tehtävä. Se kuuluu alan ammattilaisille. Vastuiden pirstaloiminen ei paranna kenenkään hyvinvointia. Maanpuolustustahtoa lujittaa puolestaan se, että armeija voi hoitaa oman leiviskänsä. Sekatavarakauppaa siitä ei pidä tehdä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka