Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Irma Vainikka oli kannustava ja tyylikäs äidinkielenopettaja

Äidinkielenopettajamme FM Irma Vainikka (ent. Pöntinen) kuoli 28. elokuuta Mikkelissä. Hän paneutui työhönsä, kannusti oppilaitaan ja levitti valoisaa mieltä niin oppilaiden kuin työtovereittenkin keskuuteen.

Irma Vainikka syntyi Pieksämäellä vuonna 1933. Yhdessä kolmen luokkakaverinsa kanssa hän lähti opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta Helsinkiin. Hän avioitui opettaja Pentti Pöntisen kanssa ja muutti Mikkelin seudulle. Irma teki koko työuransa Ristiinassa, missä saimme nauttia hänen innostavaa opetustaan kahdeksan vuotta keskikoulun alusta lukion loppuun.

Irma osallistui OAJ:n toimintaan ja kävi äidinkielenopettajien päivillä. Hän oli pidetty ja huumorintajuinen kollega, jolle työtoverit säilyivät läheisinä ystävinä työuran jälkeenkin. Hän nautti opettamisesta ja kohtasi kunnioittavasti oppilaansa. Virheet huomattiin, mutta ne hyödynnettiin oppimisen edistämiseksi. Moni meistä sai kuulla kannustavan lauseen ”Kyllä sinä osaat”.

Hänen hyväntahtoisuutensa rohkaisi oppilaita itsensä ilmaisemisen. Kirjallisuuden pariin hän ohjasi muun muassa lukemalla ääneen. Opetustaan hän höysti hauskoilla esimerkeillä.

Ristiina oli pieni, nopeasti teollistuva maalaispitäjä, eikä opiskelun jatkaminen oppivelvollisuuden jälkeen ollut itsestään selvää. Kun oppilaalla oli selvästi lukupäätä, Irma kävi joskus tahdikkaasti puhumassa asiasta vanhemmille.

Irma Vainikka seurasi ja tuki monia entisiä oppilaitaan, useita tohtoriksi asti. Hyvä opetus on kantanut hedelmää työelämän tehtävissämme.

Kohteliaisuus ja kaikinpuolinen tyylikkyys säilyivät Irman olemuksessa viimeisinä elinvuosinakin. Eläkkeellä Irma matkusteli etenkin Saksassa ja Italiassa, jonne hänellä oli yhteyksiä nuoruudesta saakka. Kulttuuri, liikunta ja mökkeily sekä sukulaisten ja ystävien tapaaminen tekivät eläkepäivistä antoisia. Pojat ja poikien perheet olivat erityisen läheisiä. Neljä lastenlasta olivat suorastaan ”parasta A-sarjaa” – kun kaikkien nimet alkoivat A-kirjaimella.

Markku Ihonen, Anna-Maija Juvonen ja Merja Tiittanen

Kirjoittajat ovat Irma Vainikan entisiä oppilaita.