Koronatartuntojen ryppäiden taustalla ovat perhealtistumiset ja matkailu – Essoten alueella ensimmäinen kahdesti koronarokotettu potilas on joutunut sairaalahoitoon

Maanantaina Essoten toimialueella todettiin seitsemän uutta tartuntaa. Suurelle virusmäärälle altistuminen voi tartuttaa myös tuplarokotetun.

Viime viikolla Essoten alueella todettiin syksyn suurin viikkosaldo, 41 koronatartuntaa. Uusien tapausten ilmenemistahti ei vaikuta hiipuvan. Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin mukaan maanantaina todettiin seitsemän uutta tartuntaa.

Miten vielä saattoi tulla tartuntarypäs, vaikka Etelä-Savossa yli 12-vuotiaiden kaksi rokoteannosta saaneiden osuus väestöstä on pian 85 prosenttia?

– Pääosin tämä on rokottamattomien tauti, mutta sairastuneiden joukossa on myös rokotettuja. Varsinkin perhealtistumisissa tuplarokotetut vanhemmat voivat saada tartunnan lapsen sairastuessa. Viruksen määrä on silloin suuri, Gärdström selittää.

Perheiden sisäisten tartuntojen lisäksi Gärdström nimeää tartuntamäärän kasvun syyksi laajan matkustelun syyslomaviikkoina.

Toisinaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuvat lapset saavat Gärdströmin mukaan iästään huolimatta hankalia oireita.

– Viime viikkoina lapsipotilaita ei ole ollut sairaalahoidossa. Yleensä lasten oireet ovat lieviä.

Rokotteet eivät poissulje tartuntaa

Pandemiapäällikkö muistuttaa, että koronarokotteet suojaavat lähtökohtaisesti vain taudin vakavalta muodolta. Rokotteet eivät ennaltaehkäise varmasti tartunnan saamista.

– Rokotettujen taudinkuva on selvästi lievempi verrattuna rokottamattomiin, Gärdström sanoo.

Viime torstaina Essote kertoi tiedotteessaan, että sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista yksikään ei ole ollut kaksi rokoteannosta saanut henkilö. Gärdström toteaa, että nyt sairaalaan on päätynyt ensimmäinen kahdesti rokotettu koronapotilas Essoten alueella.

– Sairaalahoidossa on nyt neljä henkilöä. Usein sairaalassa olo kestää korkeintaan viikon, mutta joillakin koronapotilailla hoitojakso kestää kolmekin viikkoa. Potilaat siirretään kotiin, kun se on mahdollista. Tarjoamme heille sinne kaiken avun.

Tartuntojen määrän ryöpsähdys ja niiden jäljittäminen työllistävät paljolti Essotea.

– Osa uusimmista tartunnan saaneista oli onneksi jo karanteenissa. Se jättää jäljelle vain henkilön perhepiirin, mutta heidän lisäkseen tulevat perheen harrastetutut ja muut kontaktit, Gärdström täsmentää.

Henkilöstösiirtoja vain keskussairaalassa

Tartuntatilanteen vuoksi tehdyt Essoten henkilöstösiirrot ovat voimassa toistaiseksi. Tartuntojen jäljittäminen, koronatestien näytteenotto ja tautiin sairastuneiden hoitaminen vaati lisää henkilöstöä.

Siirtojen vuoksi jo sovittuja hoito- ja vastaanottoaikoja lykättiin myöhempiin ajankohtiin.

– Siirrot koskevat vain Mikkelin keskussairaalaa. Emme halua häiritä pienten paikkakuntien yksiköitä, joissa on muutenkin ohuempi henkilöstö, Gärdström huomauttaa.

Essote kertoi maanantain tiedotteessaan, että sen yksiköissä on tapahtunut altistumisia koronavirukselle. Gärdströmin mukaan altistumiset eivät ole johtaneet uusiin tartuntoihin.

– Selvitämme altistuneiden liikkeet yksiköissämme, heidän rokotustilanteensa ja ohjaamme henkilöt testattavaksi. Varsinkin perussairauksia omaavat henkilöt on parempi testata varmuuden vuoksi kuin seurata heidän tilaansa.

Luokitustasot merkitsevät vain ravintoloille

Viimeisen puolentoista vuoden aikana luokitussanat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe ovat tulleet tutuiksi alueellisia tautitilanteita määriteltäessä.

Gärdströmin mukaan luokitusten soveltaminen päätöksenteossa on painunut taka-alalle.

– Leviämisvaiheeseen siirtyminen osoittaa ravintolarajoitusten voimaantuloa. Muuten sitä ei virallisesti käytetä. Keskusteluissa sanat kulkevat edelleen, kun ihmiset kysyvät millä tasolla nyt ollaan.

Tällä hetkellä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella tautitilanne on asteikon matalimmassa päässä eli perustasolla.

Juttua muokattu kello 20.32: Korjattu kuvatekstiin tieto, että koko Etelä-Savon väestöstä 78 prosenttia on saanut kaksi koronarokotetta. Alun perin virheellisesti luki, että 12-vuotta täyttäneistä eteläsavolaisista 78 prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka