Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verotiedot julki aamulla kello 8 – Länsi-Savo kertoo maakunnan ja koko maan tulokärjen

Viime vuoden verotustiedot tulevat julkisiksi keskiviikkona 10. marraskuuta. Länsi-Savo kertoo maakunnan veronmaksajien viime vuoden tuloista ja veroista aamukahdeksasta lähtien verkossa ja myös seuraavan päivän paperilehdessä.

Länsi-Savon verokoneessa verkossa on tiedot myös kaikista Suomen yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneista maakunnittain.

Viime vuosina verotietojen julkisuus on ollut osittain puutteellista, sillä suurituloisilla on ollut mahdollisuus pyytää verottajaa poistamaan tietonsa medialle toimitettavalta listalta.

Helsingin hallinto-oikeus kuitenkin päätti huhtikuussa, että tiedotusvälineillä on oikeus saada tietoonsa verotietonsa julkaisun kieltäneiden nimet. Kun verotiedot sinällään ovat julkisia, toimitukset voivat siis erikseen pyytämällä saada tiedot myös heistä, jotka ovat tietonsa halunneet salata.

Länsi-Savossa julkaistavaan Keskisuomalainen-konsernin verokoneeseen päivitetään keskiviikon mittaan tietoja myös heistä, jotka eivät tietojaan halua julkistaa. Tällaisia henkilöitä on vuoden 2020 verotuksen osalta 2 332 ja Etelä-Savossakin kymmeniä.

Verotietoja lukiessa on hyvä muistaa, että julkiset verotiedot kertovat vain osan henkilöiden todellisista tuloista.

Esimerkiksi verovapaat etuudet ja verovähennykset eivät käy verottajan julkistamista ansiotulotiedoista ilmi. Pääomatuloissa taas eivät näy pääomatulojen verovapaat osuudet, kuten listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen verovapaa osuus.

Verottajan mukaan kyse voi eniten ansaitsevien henkilöiden kohdalla olla jopa sadoista tuhansista euroista.

Kun henkilöiden tulotiedoista kerrotaan veropäivänä, puhutaan yleensä tulon määrästä, joka on henkilön valtionverotuksessa verotettavaa tuloa. Silloin tuloista on jo tehty tietyt vähennykset.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että esimerkiksi vuonna 2019 ansiotuloja kertyi Suomessa yhteensä 137,2 miljardia euroa. Valtionverotuksessa verotettavaa ansiotuloa summasta kuitenkin oli vain 111,7 miljardia euroa. Näin ollen julkisissa verotiedoissa pimentoon jäävien ansiotulojen osuus koko ansiotulopotista oli vajaat 19 prosenttia.