Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Pentti Halonen oli luokanopettaja ja taiteen harrastaja

Pentti Birger Halonen syntyi vuonna 1941 Varkaudessa ja kuoli Mikkelissä 10. lokakuuta 2021.

"Ihmisen elinpäivät ovat kuin ruoho, kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole. Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesti" (Ps. 103: 15–17).

Isäni Pentin lähtö Taivaan kotiin osui Aleksis Kiven päivään 10.10. Suruviesti saavutti meidät Mikkelin keskussairaalasta tuona aamuna.

Ajatukset kulkevat lapsuuden ja tämän päivän väliä. Lämmin muisto osuu kohtaan, jossa olen 4–5-vuotias. Ollaan tultu Leppävirran mökillä saunasta, syödään vanhan mökin pöydän äärellä kiukaalla kipossa höyrytettyä HK:n Sinistä ja ollaan saatu saunalimut, Omenaporetta. Iskä soittaa kitaraa ja laulaa. Sanoo sitten: "Katsokaa, helmipöllö tuli seipään nokkaan kuuntelemaan!" En muista pöllöä, mutta muistan iskän äänen, innostuksen ja laulun. Jos iskä ei laulanut, soittanut kitaraa tai huilua, hän rakensi mökillä, maalasi akvarelleja, piirsi varsinkin pilakuvia, runoili, sävelsi tai luki paljon – enimmäkseen historia- tai Lappi-kirjoja.

Isä oli luontoihminen koko sielullaan. Hän kuljetti meitä retkinuotioille, viikkokausiksi Saimaalle erinäisillä veneillä. Pohjoismaita koluttiin ja reppuja kannettiin erävaelluksilla Lapissa.

Isä oli luokanopettajana Mikkelissä vuodesta 1967 vuoteen 2001, jolloin jäi eläkkeelle. Kuulemani mukaan hänestä pidettiin kovasti oppilaiden keskuudessa. Hän oli huumorintajuinen, mutta piti takapenkkiläiset ruodussa. Iltamyöhään hän valmisteli koulutuntejaan. Lisäksi hän piti valokuvaus- ja retkikerhoa. Hän toimi myös Ekin partiossa ohjaajana sekä junnuvalmentajana Kamppareissa useita vuosia.

Soitto on vaiennut, kitara kirvonnut käsistään. Taiteilija Halonen lähti taiteilija Kiven päivänä nopeasti edenneen sairauden kuihduttamana. Jäimme kaipaamaan häntä: äitini, sisko, veli ja minä perheinemme.

Anu Alt

Kirjoittaja on Pentti Halosen tytär.