Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Kunnallispoliitikko Pauli Naakka ajoi vahvasti kotiseutunsa etuja

Pauli Naakka syntyi 28.4.1924 Suomenniemellä ja kuoli Mikkelin keskussairaalassa 25.10.2021. Hän ehti siis reilun 97 vuoden ikään. Pitkän iän perustana olivat yhteiskunnallinen aktiivisuus ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen. Hän oli ennen kaikkea velvollisuudentuntoinen mies.

Kotipaikkakunnallaan Suomenniemellä Pauli toimi pitkään paikallisen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajana. Lisäksi hän oli vahvasti mukana paikallispolitiikassa ja paikallisen talouselämän luottamustehtävissä.

Paulin lapsuus kului Suomenkylässä. Nuoruutta leimasi valmistautuminen ja osallistuminen jatkosotaan. Sotilaspoika- ja suojeluskuntavaiheiden jälkeen hän aloitti varusmiespalveluksen 18-vuotiaana vuonna 1942. Seuraavana vuonna hän aloitti rintamapalvelukseen Itä-Karjalassa Seesjärvellä. Asemasotavaiheen jälkeen alkoivat kiivaat taistelut Karjalan kannaksella, jonne Paulin yksikkö siirrettiin suurhyökkäyksen alettua. Pauli osallistui sekasortoiseen vetäytymiseen Kaukjärveltä Summan ja Rapukosken kautta Karisalmelle lähellä Talia. Karisalmella Pauli haavoittui tykistökeskityksessä ja joutui sotilassairaalaan. Pian hän oli kuitenkin taas johtamassa ryhmäänsä Ihantalassa. Siellä ryhmä joutui tykistökeskitykseen, ja Paulin koko ryhmä kaatui kerralla tykin ammuksen osuttua kohdalle. Paulille koottiin uusi ryhmä, ja taistelut jatkuivat.

Sodan jälkeen Pauli oli muun muassa mukana uittotöissä ja työskenteli työnjohtajana metsäyhtiöissä. Vuonna 1953 hän aloitti opinnot Evon metsäkoulussa. Kurssitoverina oli olympiavoittaja Veikko Hakulinen, jonka kanssa myös kisailtiin laduilla. Vuonna 1954 alkoivat työt Suomenniemen metsänhoitoyhdistyksessä.

Vuonna 1958 Pauli avioitui Inkerin, os. Väärä kanssa. Onnellinen avioliitto oli tärkeä perusta Paulille. Pauli jäi leskeksi vuonna 2003.

Pauli toimi Suomenniemen kunnanvaltuuston puheenjohtajana 12 vuotta vuosina 1961–1972 ja kunnanhallituksen puheenjohtajana 8 vuotta vuosina 1987–1994. Suomenniemen Säästöpankin hallituksessa hän aloitti hallituksen varajäsenenä vuonna 1961. Hallituksen jäsenenä hän toimi vuodet 1974–1980 ja hallituksen puheenjohtajana vuodet 1981–1987. Hän toimi siis pankin hallituksessa yhteensä 28 vuotta. Se, että Suomenniemellä toimi pitkään oma ja itsenäinen pankki, oli vahvasti Paulin vastuulla. Muita pitkäaikaisia luottamustoimia olivat muun muassa paikallisen osuuskaupan hallituksen jäsenyys ja silloisen paikallislehden, Yhteissanomien hallituksen jäsenyys. Hän toimi myös paikallisen kansalaiskoulun metsäopettajana 13 vuoden ajan.

Pankkitoiminnassa elettiin kriittisiä aikoja 1980-luvulla ja varsinkin sen loppupuolella. Paineet liittyä muihin säästöpankkeihin olivat kovat myös Suomenniemellä. Niitä kestämään tarvittiin sodan käynyt mies, joka ei vähästä säikähtänyt. Lopputuloksena oli se, että silloinen Säästöpankkien keskusosakepankki ja siihen liitetyt pankit eli laajasti koko säästöpankkisektori lakkautettiin. Suomenniemen Säästöpankki jatkoi sen sijaan toimintaansa ja myöhemmin laajensikin sitä.

Pauli toimi laajalla rintamalla Suomenniemen keskeisten toimintojen ylläpitäjänä. Hänellä riitti aikaa ja huomiota myös tyttärelle Seijalle, vävylle ja lapsenlapsille, jotka jäävät kaipaamaan Vaaria.

Matti Ilmari Niemi

Kirjoittaja on Pauli Naakan vävy.