Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luurankotakkiset sotilassoittajat marssivat Mikaelin lavalle – Rakuunasoittokunta juhlii sataa vuottaan työn merkeissä

Juhlakonsertissa kuullaan muun muassa tilausteos säveltäjä Jukka-Pekka Lehdolta.

Luurankotakit ja punaiset hurmahousut ovat satavuotiaan Rakuunasoittokunnan tunnusmerkki. Uusin esiintymisasu otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten, ja se kantaa tunnusta m/17.

Kun Rakuunasoittokunta perustettiin vuonna 1921, oli se niin sanottu ratsastava soittokunta. Hevoset jäivät sota-aikana pois orkesterin manöövereistä, mutta palasivat kuvioihin vielä vuosiksi 1944–1947.

Sen jälkeen keikoilla on istuttu tuoleilla, ei satulassa. Ratsuväen kunniakkaita perinteitä orkesteri vaalii edelleen.

Lappeenrannassa majaansa Maasotakoulun yhteydessä pitävä orkesteri on yksi puolustusvoimien viidestä ammattisoittokunnasta. Vuoden 2013 päätteeksi sen riveihin siirtyi muusikoita lakkautetusta Savon sotilassoittokunnasta, kun puolustusvoimat joutui säästösyistä karsimaan soittokuntiaan.

Vuodesta 2014 lähtien 34:n soittajan kokoonpanolla toiminut Rakuunasoittokunta kiertää nykyään esiintymässä pääosin entisen Itä-Suomen sotilasläänin alueella. Täysimittainen sinfoninen puhallinorkesteri jakautuu erilaisiin pienkokoonpanoihin, kuten Jääkärikvintettiin ja Rakuunaseitsikkoon.

Uusin esiintymisasu otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten.

Lukuisia solisteja

Juhlavuottaan Rakuunasoittokunta viettää työn merkeissä. Mikkeliin juhlakiertue saapuu ensi viikon torstaina 25. marraskuuta.

Soittokunnan vierailevina solisteina laulavat sopraano Angelika Klas ja baritoni Hannu Lehtonen. Solisteiksi nostetaan konsertissa myös muusikoita soittokunnan riveistä. Kapteeni Marko Saikko ja ylikersantti Joonas Hytti esittävät sooloteoksen kahdelle baritonitorvelle. Myös trumpetistit ylikersantti Toni Herrala, kersantti Sami Kaalinpää ja vääpeli Riku Penttilä pääsevät sooloilemaan konsertissa.

Säveltäjä Jukka-Pekka Lehdolta on juhlavuoden kunniaksi tilattu ratsuväen henkeä noudattava kolmiosainen puhallinorkesteriteos.

Konsertit juontaa musiikkineuvos Seppo Hovi. Rakuunasoittokunnan kapellimestareina toimivat musiikkimajuri Riku Huhtasalo ja musiikkimajuri Tomi Väisänen.

Rakuunasoittokunta 100-juhlakonsertti Mikaelissa torstaina 25.11. kello 19.