Essoten sairaalahoidossa on nyt kaksi koronapotilasta, mutta useat tartunnat sitovat edelleen henkilöstöä – Keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin yhdeksän

Erityisesti tartunnanjäljitys työllistää edelleen Essoten henkilökuntaa.

Tehohoidossa koronapotilaita ei ollut lainkaan Essoten alueella torstaina. Vesa Vuorela

Aleksi Mäkelä

Valtakunnallisesti puhuttava koronapotilaiden tuoma kuormitus sairaaloissa ei vaivaa nyt pahasti Essotea. Torstaina iltapäivällä Essoten alueella oli kaksi koronapotilasta sairaalahoidossa.

– Kuormitus painottuu nyt eniten perusterveydenhuollon palveluihin, koronatestaukseen, -jäljitykseen sekä puhelinpalveluihin. Koronapotilaiden määrämme on seilannut viimeisen puolentoista viikon aikana 1–5 henkilön välillä, täsmentää terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Hankaluuksia henkilöstön riittävyyteen tulee Seppälän mukaan silloin, jos koronapotilaiden määrä nousee 6–7 henkilöön. Silloin henkilökuntaa täytyy keskittää lisää kyseiselle osastolle.

Henkilöstö pysyy koronan kimpussa

Tapausmäärät vaikuttavat pysyvän edelleen alkusyksyyn verrattuna korkeina. Hoitohenkilöstöä ei toistaiseksi siksi voida vapauttaa muihin terveydenhuollon palveluihin.

– Keskiviikkona ilmeni yhdeksän uutta tapausta. Se määrä kuormittaa ainakin tartunnanjäljitystä, johon olemme lisänneet työntekijöitä. Olemme kuitenkin oppineet etsimään joustavia malleja henkilöstön siirtelyyn, Seppälä mainitsee.

Torstain aamupäivään mennessä tällä viikolla on todettu 20 koronatartuntaa Essoten alueella. Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 42 kappaletta.

– Etelä-Savon ilmaantuvuusluku on koko maan kolmen matalimman luvun maakunnan joukossa. Toivottavasti pysymmekin siellä. Vaikutukset näkyvät kuitenkin heti palveluissamme, jos tilanne alkaa kiihtyä, Seppälä muistuttaa.

Hoitojakso voi venyä kuukauteen

Seppälä kertoo koronapotilaiden hoitojaksojen pituuden riippuvan potilaiden iästä ja tulosyystä.

– Nuoria potilaita on käynyt lyhyillä hoitojaksoilla. Osa heistä ei esimerkiksi pysty syömään, jolloin voi joutua tiputukseen vatsaongelmien takia. Pisimmät hoitojaksot sairaalassa ovat olleet noin kuukauden mittaisia.

Vaikka sairaalahoito kuulostaa tehohoitoa lievemmältä jaksolta, voivat koronapotilaat viettää sairaalahoidossakin Seppälän mukaan monta viikkoa.

– Hoidon pituus riippuu muun muassa rokotetilanteesta: onko suojaa ja miten tauti käyttäytyy. Hankalia hengitysoireita omaavat ja lisähappea tarvitsevat potilaat joutuvat yleensä kohtalaisen pitkiin hoitojaksoihin.

Tiistaina päivitetyn Essoten seurannan mukaan hieman yli 500 ensimmäisen rokotteen ottanutta eteläsavolaista ei ole vielä hakenut toista rokoteannostaan.

– Olemme seuranneet sitä hieman huolestuneina. Nyt kakkosrokote kannattaa huolehtia kuntoon, Seppälä kiteyttää.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka