Laboratorion laitevika on viivästyttänyt koronatestien tulosten saamista Essotessa – Nykyisillä tartuntamäärillä edessä on todennäköisesti rajoitustoimet

Essote suosittaa, että pikatesteillä turvattaisiin pikkujoulujen turvallisuus.

Koronatartuntojen määrä pysyy Essoten alueella korkealla tasolla jo neljättä viikkoa.

Essote eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä tiedottaa, että tällä viikolla on ilmennyt 25 tartuntaa. Sairaalahoidossa on taudin vuoksi kaksi potilasta.

Testituloksien saamisessa on ollut viiveitä. Tämä on aiheutunut laboratoriopalveluita tuottavan Islabin Mikkelin laboratoriossa sattuneesta laiteviasta. Testituloksia on joutunut odottamaan pari vuorokautta. Pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo, että näytteitä on tutkittu myös Islabin Kuopion ja Joensuun laboratorioissa.

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo, että viiveisiin pitää edelleen varautua.

– Ihmiset ovat tottuneet, että tulos valmistuu 12–24 tunnissa. Nyt tosiaan voi mennä se kaksikin vuorokautta.

Kahden viime viikon aikana tartunnat ovat jakautuneet puoliksi rokottamattomien ja puoliksi rokotettujen kesken. Varsinkin perhealtistuksissa tartunta voi tulla myös rokotetulle.

Sairaalahoitoon on päätynyt rokottamattomia ja myös nuoria.

– Alueellinen testaussuosituksemme koskee laajasti kaikkia oireisia rokotetaustasta riippumatta, sanoo Seppälä.

Essote suosittaa, että koronatestiin hakeudutaan heti koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Myös oireettomien tulisi käyttää harkintaa, jos on aikeissa osallistua tapahtumiin, kuten pikkujouluihin. Tämä koskee etenkin heitä, joiden talouksissa asuu altistuneita.

Tilannetta punnitaan avin kanssa

Tapahtumien ja juhlien varalta Essote suosittelee kaupoista ja apteekeista hankittavia kotitestejä. Niillä myös oireettomien arvioidaan saavan melko varman varmistuksen tartuttamattomuudestaan ennen tapahtumiin osallistumista.

Toisaalla maassa on tulossa voimaan uusia ravintolarajoituksia ja niihin liittyviä vaatimuksia koronapassista. Essoten alueella rajoituksia ei vielä ole. Seppälä kertoo, että tilannetta on käyty läpi aluehallintoviraston kanssa perjantaina ja käydään seuraavan kerran maanantaina.

– Toivottavasti (koronatartuntojen) trendi ei jatku samanlaisena, mutta jos niin käy, ennemmin tai myöhemmin meillekin tulee koronapassi.

Seppälä toteaa, että jos olisi ravintolayrittäjä, hän perehtyisi jo siihen, mitä koronapassin tulo tarkoittaa.

Muutkin virukset ottavat vauhtia

Essoten alueella on todettu jo myös influenssa- ja RS-virusinfektioita. Tämä tarkoittaa terveydenhuollon kantokyvylle vaikeaa vuodenvaihdetta ja talvea, jos koronatartunnat eivät käänny laskuun.

Essote toivoo ihmisten huolehtivan influenssarokotuksen ottamisesta, erityisesti jos kuuluu riskiryhmiin tai maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin

Essote jatkaa influenssa- ja koronarokotuksia edelleen. Influenssarokotteelle ja kolmannelle koronarokotteelle tarvitaan pääsääntöisesti ajanvaraus. Koronarokotuksen kahdelle ensimmäiselle annokselle pääsee ilman ajanvarausta.

Koronarokotusten ensimmäisissä annoksissa Etelä-Savossa saavutettiin tällä viikolla 90 prosentin kattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka