Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autojen myymisestä leimahtanut veljesriita toi tuomion varkaudesta – Ajoneuvot kaupattiin luvatta 3000 eurolla metallifirmalle kangasniemeläisen talon pihasta

Kolmekymppinen mies tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa varkaudesta, lievästä petoksesta ja näpistyksestä 60 päivän vankeusrangaistukseen.

Varkauteen mies syyllistyi vuosien 2019 ja 2020 taitteessa. Tuolloin tuomittu vei kaksi henkilöautoa veljensä aiemmin asuttaman talon pihalta Kangasniemellä ja myi ne 3000 eurolla romumetalliyritykselle.

Tuomittu suorittaa rangaistuksen 60 työtunnin yhdyskuntapalveluna. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Ronski viesti ei ollut lupa

Viikkoa ennen vuoden 2019 joulua Kangasniemeltä pois muuttanut asianomistaja kertoi, että ei antanut kenellekään lupaa myydä autoja pois. Pian myymisen jälkeen tuomitun veli kuuli, että autot ovat hävinneet pihasta.

Tämän jälkeen asianomistaja sai selville, että autot päätyivät tutulle metalliyritykselle. Veljekset olivat tehneet kauppaa yrityksen kanssa useasti ennenkin.

Kaupat tehnyt työntekijä pyysi tuomitulta maksettua summaa takaisin saatuaan selville, että tuomitulla ei ollut oikeutta autojen myymiseen.

Tuomittu lähetti yrityksen työntekijälle tämän jälkeen kuvakaappauksen asianomistajan hänelle lähettämästään viestistä, jossa asianomistaja kehottaa "pukkaamaan ne autot vaikka perseesees". Metalliyrityksen työntekijä tulkitsi viestin suostumiseksi kauppoihin.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että näin sanominen ei ole perusteltu lupa myymiseen.

Omistajuudessa epäselvyyksiä

Autojen todellinen omistaja jäi lopulta epäselväksi, mutta käräjäoikeus tulkitsi asianomistajan olleen niiden hallussapitäjä. Asianomistaja kertoi, että ei ollut rekisteröinyt nimiinsä Tallinnasta ostettua autoa suuren tuontiveron vuoksi. Asianomistajan mukaan toinen autoista oli varkauteen muuten liittymättömän kolmannen veljeksen nimissä, koska hän itse ei saanut hankittua siihen vakuutusta.

Ristiriitoja herätti myös ajoneuvojen kunto. Ne myytiin romuautoina, koska niiden heikon kunnon takia korjaaminen ei olisi järkevää.

Romuyrityksen työntekijän mukaan molempien autojen ikkunoita oli rikottu. Toisessa menopelissä sisusta oli jo homeessa.

Tuomittu myönsi lyöneensä ainoastaan kerran auton ikkunaan. Hän väitti tehneensä niin ainoastaan siksi, että autot olivat jo kehnossa kunnossa. Asianomistajan mukaan autot olivat kuitenkin huippukuosissa, kun hän lähti Kangasniemeltä.

Myös renkaat myytiin

Tuomittu katsottiin syylliseksi näpistykseen ja lievään petokseen, koska autojen lisäksi hän vei veljensä pihalta autonrenkaat vanteineen.

Ne hän myi Facebookin kautta 400 eurolla. Anastettu omaisuus saatiin renkaiden tapauksessa takaisin, mutta autoista maksettua 3000:ta euroa ei.

Tuomittua syytettiin myös vahingonteosta, koska veljensä entisen kotitalon sisä- ja ulkotiloissa oli turmeltu omaisuutta. Syyte hylättiin, koska vahinkojen tekijästä ei saatu varmuutta.