Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntyharjun kunta heittäytyy avoimeksi: Kuka vain voi seurata, minne kunnan rahat virtaavat

Viime vuonna kunta teki hankintoja 31,57 miljoonalla yhteensä 817 eri toimittajalta.

Mäntyharjun kunta tavoittelee lisää läpinäkyvyyttä toimintaansa. Kunta aloittaakin ostolaskudatansa julkaisemisen.

Kunnan menoista valtaosa kohdistuu ostoihin toisilta osapuolilta. Ostot voivat olla esimerkiksi tavaroiden tai palvelujen hankintaa. Ostot voivat myös perustua sopimukseen, kuten laskutus Essoten kanssa.

Ostolaskujen avaamisen tarkoitus on lisätä kunnan toiminnan läpinäkyvyyttä ja vahvistaa siten paikallisdemokratiaa. Ostolaskujen avaamisella voidaan lisätä myös kustannustietoisuutta ja hakea sitä kautta mahdollisia säästöjä, kunnan tiedotteessa todetaan.

Julkistaminen on myös osa kunnan sisäistä valvontaa, ja vahvistaa sitä, että kunnan hankinnat toteutetaan määräysten ja lainsäädännön mukaisesti.

Ostolaskudataa pääsee tutkimaan kunnan sivuilta. Listaukset kattavat toimittajat, joiden laskutussumma on koko vuoden aikana ollut yhteensä yli 1000 euroa.

Esimerkiksi vuonna 2020 Mäntyharjun kunta teki hankintoja 31,57 miljoonalla eurolla yhteensä 817 eri toimittajalta. Leijonanosan hankinnoista haukkaa asiakaspalvelujen ostot. Näihin kuuluu esimerkiksi Essoten laskutus, jota yksinään maksettiin vuonna 2020 peräti 19,45 miljoonaa.

Tarkastelemaan pääsee myös muun muassa rakentamisen sekä matkustus- ja kuljetuspalvelujen ostolaskuja. Yksittäisiä laskuja ei pysty tarkistelemaan, mutta listauksesta näkee eri toimittajien laskujen kokonaissumman.