Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassille on nyt käyttöä – Avi määräsi Essoten alueelle uudet kokoontumisrajoitukset, ravintolarajoitukset astuvat voimaan keskiyöllä

Esimerkiksi postissa, kaupassa tai apteekissa asioivilta ei voi vaatia koronapassia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa 12 vuotta täyttäneitä käyttämään maskia julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.

Ravintolarajoitukset tiukentuvat Essoten alueella keskiyöllä lauantaina. Osa ravintoloista ottaa sen takia koronapassin käyttöön jo perjantaina iltapäivällä.

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti alkoholia anniskelevat ravintolat voivat olla avoinna kello 5–18 ja muut ravintolat kello 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita, eivätkä noutoruoan myyntiä.

Anniskelu on sallittu pääosin kello 9–17, ja asiakaspaikoista voi olla käytössä 50–75 prosenttia. Sisätiloissa kullakin asiakkaista on oltava oma istumapaikka. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Ravintolat voivat vapautua osasta rajoituksia edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia.

Koronapassin käyttö ei vapauta ravintoloita yleisistä koronaviruksen leviämistä ehkäisevistä toimista, kuten puhtauden ylläpitämisestä ja turvavälien mahdollistamisesta.

Isot kokoukset pannassa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi perjantaina uudet kokoontumisrajoitukset Essoten alueelle.

Tartuntatautilain nojalla kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet on kielletty ajalla 20.12.–9.1.

Vaihtoehtona on koronapassin käyttöönotto. Koronapassi pitää tarkistaa kaikilta yli 16-vuotiailta tilaisuuteen osallistuvilta henkilöiltä, mutta sitä ei edellytetä henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilua, eikä yksityis- tai perhe-elämää.

Koronapassia ei voida edellyttää yleisissä kokouksissa. Siten yli 50 hengen yleisökokoukset ovat kiellettyjä tammikuun 9. päivään asti.

Yleisölle avoimissa tiloissa, kuten kuntosaleilla, uimahalleissa ja tanssipaikoilla on toiminta järjestettävä niin, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään asiakasmäärästä riippumatta.

Myös yleisölle avoimissa tiloissa voidaan ottaa koronapassi käyttöön.

Koronapassia ei voi vaatia sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia, eli esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut valtakunnallisen suosituksen kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä. Suositus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä, niin rokotettuja kuin rokottamattomia henkilöitä.

61 tartuntaa tällä viikolla

Essoten alueella todettiin torstaihin mennessä 61 uutta koronavirustartuntaa. On todennäköistä, että viikon kokonaismäärä on vähintään samaa luokkaa kuin viime viikolla, jolloin todettiin 74 tartuntaa, kerrotaan Essoten tiedotteessa.

Sairaalahoidossa olevien määrä on viikon mittaan pysynyt melko stabiilina. Hoidossa on ollut 3–5 koronapotilasta, joista 1–2 tehohoidossa.

– Tilanne on jatkunut kuormittavana ja resurssit ovat tiukoilla. Toivottavasti alkuviikosta alkaisimme jo näkemään rajoitusten ja suositusten vaikutuksia tartuntamäärissä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Pieksämäen kaupunki tiedotti perjantaina iltapäivällä kaupungissa vallitsevasta koronatilanteesta. Pieksämäellä on todettu seitsemän uutta koronatartuntaa torstain tilanteen jälkeen. Suurin osa sairastuneista on ollut jo karanteenissa.

Juttua muokattu kello 16.05: Lisätty tieto Pieksämäen koronatilanteesta.