Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alueella ei ole vielä todettu omikronia, mutta tilanne voi muuttua jouluna – Nyt on syytä välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja

Mikkelissä perusopetuksen oppilaat saivat kehotuksen ottaa koulutarvikkeet kotiin loman ajaksi mahdollisen etäopetuksen varalta.

Essoten alueelta löytyi 27 uutta koronavirustartuntaa maanantain ja tiistain aikana. Tartuntalukujen taustalla on edelleen delta-variantti, eli omikron-variantti ei ole vielä pyyhkäissyt maakunnan yli.

– Näen suurimpana riskinä nyt sen, että joulunvieton seurauksena ihmisten liikkuvuus tuo omikronia alueellemme laajasti ja aiheuttaa hyvin nopean epidemian heikkenemisen. Jouluna tuleekin noudattaa erityistä varovaisuutta. Tehdään kotitestejä, kun tavataan oman perheen ulkopuolisia henkilöitä, ja käytetään maskeja, sote-kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä vetoaa tiedotteessa.

Pyhien viettoon Essotessa varaudutaan kiihdyttämällä rokotustahtia entisestään.

– Olemme tavoitelleet jopa kolmen tuhannen rokotteen päivätahtia, ja siihen on osin päästykin, kun olemme tehneet todella pitkää päivää, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Joululoman jälkeen lähiopetukseen

Mikkelissä ei ole valmisteltu peruskoulujen siirtymistä etäopetukseen pahentuneen koronatilanteen takia. Joululomalle lähtiessä sellaiseen mahdollisuuteen kuitenkin varauduttiin: oppilaat saivat kehotuksen ottaa koulutarvikkeet mukaan kotiin loman ajaksi.

Hallitus päätti tiistaina uusista koronarajoituksista. Perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa ei suositella etäopetukseen siirtymistä, mutta paikallisesti suosituksesta voidaan poiketa, jos koronatilanne sitä edellyttää.

Itä-Suomi on pärjännyt hyvin tässä kamppailussa koronaa vastaan.

Soile Lahti

Tämän hetken ohjeistus on, että loppiaisen jälkeen oppilaat palaavat kouluun lähiopetukseen, linjaa Mikkelin sivistystoimenjohtaja Virpi Siekkinen.

– Sitä tietenkin toivomme, epidemian leviämisen välttämiseksi, että oppilailla olisi mahdollisimman vähän ylimääräisiä kontakteja joululoman aikana, Siekkinen sanoo.

Xamk siirtyy etäopintoihin

Korkeakouluilla on oikeus päättää itsenäisesti opetuksensa järjestämisestä. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa opetus jatkuu joulutauon jälkeen pääosin etäopetuksena. Oppilaitoksen johtoryhmä päätti torstaina iltapäivällä, että lähiopetukseen otetaan vain uudet, aloittavat opiskelijat.

Jatkavat opiskelijat ja avoimen ja täydennyskoulutuksen opiskelijat siirtyvät etäopetukseen valtioneuvoston suosituksen mukaisesti. Vain välttämätön käytännön opetus järjestetään kampuksella.

– Haluamme turvata uusien opiskelijoiden opintojen alun terveysturvallisesti, kun kampuksilla on läsnä vain aloittavat ryhmät. Tavoitteenamme on, että yksikään uusi opiskelija ei jäisi yhteisömme ulkopuolelle ja opintojen alku vaarantuisi. Tiedämme, että koronaepidemia ja pitkät etäopiskelujaksot ovat kuormittaneet opiskelijoiden jaksamista ja mielenterveyttä, rehtori Heikki Saastamoinen toteaa tiedotteessa.

Kaikki ryhmät palaavat lähiopetukseen 17.1.2022. Xamkin liikunta- ja harrastetilat ovat siihen asti suljettuina.

Etelä-Savon ammattioppilaitoksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Marika Auvinen kertoo, että Esedulla seurataan koronatilannetta joululoman ajan. Oppilaitoksella on valmius tehdä nopeasti muutoksia opetusjärjestelyihin, mikäli sellaiseen ilmenee tarvetta.

Ohjeita odotetaan

Alueelliset toimijat odottavat kuumeisesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjettä koronaepidemian hätäjarrutoimista.

Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtaja Soile Lahti kertoo, että uusi ohjeistus annetaan aikaisintaan joulun välipäivinä.

– Meillä on tuoreet kiristyneet rajoitukset, jotka kattavat koko Itä-Suomen alueen.

Tiistaina 21.12. Itä-Suomen avi kielsi sisätiloissa järjestettävät, yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset koko Itä-Suomen alueella tammikuun 9. päivään saakka, vaikka koko sen toimialue ei vielä ollut koronan leviämisaluetta.

– Itä-Suomi on pärjännyt hyvin tässä kamppailussa koronaa vastaan, kun olemme toimineet ennakoivasti päätöksenteossamme, Lahti sanoo.

Kun aluehallintovirasto saa STM:n uuden koronaohjeistuksen, pyytää se alueensa terveydenhoitopiireiltä lausunnot ennen uusien rajoituspäätösten tekoa. Siksi sellaisia on tiedossa aikaisintaan välipäivinä.

Lahden mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen matalariskisiksi määrittelemiin tilanteisiin ei tarvita uudelleenarviointia. Mahdolliset kiristyvät rajoitukset koskevat keskisuuren ja ison riskin tilanteita.

Päivitetty Xamkin osuus muuttuneiden tietojen mukaiseksi kello 14.45.