Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispa Seppo Häkkisen joulukirjoitus: Joulun voima

"Joulun voima on siinä, että sen sanoma ja merkitys eivät riipu meistä ihmisistä ja meidän olosuhteistamme", Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kirjoittaa.

Mietiskelystä ja meditaatiosta on tullut suosittuja mielenrauhan ja onnellisuuden etsimisen välineitä. Mietiskelyn avulla vähennetään stressiä ja ahdistusta. Tavoitteena on levollinen ja turvallinen olo.

Mietiskely ei ole uusi asia. Jouluevankeliumissa kerrotaan, että ”Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä” (Luuk. 2:19).

Agricolasta alkaen suomenkieliset Raamatut puhuvat ”tutkistelusta”. Kreikan kielen sana tarkoittaa varsinaisesti edestakaisin heittämistä. Lutherin mukaan Maria ”liikutti” tapahtunutta sydämessään. Sitähän pohtiminen usein on, ajatusten liikuttamista ja edestakaisin heittämistä.

Vanha mietiskelyä tarkoittava latinankielinen ilmaus (ruminare) tarkoittaa mutustelua ja märehtimistä. Maria pureskeli ja jauhoi joulun ihmettä sisimmässään.

Marian mietiskely ei ollut itseensä syventymistä ja omaan hyvinvointiin keskittymistä. Hänen ajatuksillaan oli selvä kohde hänen itsensä ulkopuolella.

Maria kätki sydämeensä ”kaiken, mitä oli tapahtunut”. Tärkeämpää kuin mietiskely on se, mitä tutkistellaan. Marian mietteiden kohde oli joulun koko ihme: Jeesuksen syntymä, enkelien sanat ja paimenten todistus.

Joulu on pysähtymistä pohtimaan, mitä Betlehemissä kerran tapahtui. Jouluna katse kääntyy Jeesuksen syntymään. Marian tavoin voimme keskittyä siihen, mikä on tapahtunut ennen meitä. Jumala tuli ihmiseksi meitä varten.

Jälleen joudumme viettämään joulua epävarmuuden keskellä. Luulimme jo selviytyneemme pandemiasta, mutta vitsaus vain jatkuu. Joulun voima on siinä, että sen sanoma ja merkitys eivät riipu meistä ihmisistä ja meidän olosuhteistamme.

Vietämme juhlaa vuosisatoja ennen meitä tapahtuneen vuoksi. Meille on syntynyt Vapahtaja, syntiemme sovittaja, elämän antaja ja toivon tuoja.

”Kiitosta laulakaa, kun lohdutuksen tuoja ja uuden toivon luoja jo täällä vaeltaa.” (Virsi 10:4)

Jouluna 2021

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa