Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhäpäiväksi | Kaksi joulukantoa

Missä on joulun 2021 ilo?

Katkenneen ilon kanto: Jouluna vertauskuvat ja tunne kannattelevat toisiaan. Ilo kuuluu jouluun, niin kuin koristeet joulukuuseen. Tänä jouluna iloisen joulun toivotus on kuitenkin kuulostanut päivä päivältä tyhjemmältä. Joulun lähestyessä tyhjään tilaan, turvaetäisyyteen, on pitänyt päivä päivältä kiinnittää enemmän ja enemmän huomiota. Odottava katse on jäätynyt pettyneeksi tuijottamiseksi.

Vapautuneen joulun unelma on vaihtunut tartuntakäyrien seuraamiseen ja yhteiskunnan voimin ohjattuun varovaisuuteen. Vuosi sitten vietetyn koronajoulun jälkeen saimme ristiksemme äkkitahmean omikron-joulun. Niinpä jotkut jopa karkaavat omalta ahdistukseltaan omaan lämpimästi salaliittoiseen kuplaansa.

Missä on ilo joulusta 2021? Kehtaako iloista joulua edes toivottaa, kun monien osalta pitkään suunniteltu läheisten tapaaminen on vaihtunut pettyneeksi etäilyksi? Kireät hampaat pidättelevät itkua.

Kuusipuun muotoisesta jouluilosta näyttää tänä vuonna olevan jäljellä vain kanto. Sitä ei voi koristella. Sen ympärillä ei voi leikkiä, koska eihän nykytilanteessa ketään oikein saa turvallisesti pitää kädestäkään. Kuusipuun muotoinen jouluilo on poikki. Menneiden jouluelämysten matkiminen ei riitäkään iloksi, jos se nyt riitti aikaisemminkaan. Aito ilo ei synny aiempien vuosien iloa jäljittelevästä 3D-tulosteesta. Tuloste ei elä. Muovinen jäljittelee, mutta ei korvaa elävää.

Iisain kanto: Jouluna 2021 elämää etsivän huomio kiinnittyy aidosti elävään versovaan kantoon. Profeetta Jesajan mukaan ”Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää”. Joulu 2021 kaapii joulusta kuorrutuksen. Jäljelle jää vain olennainen ydin: versova Iisain kanto, Vapahtajan, Herran Jeesuksen Kristuksen, syntymä!

Menneillä sukupolvilla Vapahtajan syntymä riitti jouluiloksi, kun muuta ei ollut. Se riitti rintamaolosuhteissa. Se riitti pulassa ja nälänhädässä. Se riitti menneiden sukupolvien aikaisissa kulkutaudeissa. Vapahtajan syntymä pysyi ja pysyy. Vapahtajan syntymä on aito ilo, vaikka istuisi jouluna yksin metsässä jonkin räntäisen kuusen kannon päällä nakertamassa pelkkää kuivaa näkkäriä! Vapahtajan syntymä on tämän joulun koetuksen kestävä todellinen jouluilo!

Siunattua Vapahtajan syntymän juhlaa! Iloista joulua!

Kirjoittaja on Puumalan väliaikainen kirkkoherra.