Mikkelin kriisikeskuksessa piti joulukuussa kiirettä ja turvakodissa otetaan joulu vastaan ilman asukkaita – Katso tästä loppuvuoden aikana palvelevat avuntarjoajat vakaviin ja lieviin kriiseihin

Lomasesongeille ominaista on, että perheet yrittävät silloin parhaansa. Esimerkiksi turvakotiin asiakkaita odotetaan runsaammin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Joulukuun viimeiset viikot ja vuodenvaihde merkitsevät useimmille lomailua ja yhdessäoloa läheisten kanssa. Juhlapyhien valitettavana kääntöpuolena ovat kodeissa kärjistyvät riidat, psyykkinen pahoinvointi ja muut kriisit.

Mikkelin kriisikeskus auttaa kaikissa elämän koettelemuksissa, kun omat voimat eivät tunnu kantavan. Kriisikeskus tarjoaa keskusteluapua, joka tukee niin yksin kävijöitä kuin kokonaisia perheitä.

Kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta kertoo, että joulunalusviikot olivat tänä vuonna todella kiireisiä.

– Ajanvaraukset olivat ihan täynnä. Loppuvuonna asiakkaita tuli paljon omaisen äkillisen menettämisen ja ihmissuhteisiin liittyvien pulmien takia. Oli paljon yksittäisiä kävijöitä, mutta lähimmäisen menehtyessä saapuu koko sureva perhe.

Pandemian varjo verottaa jaksamista

Pohjanvirta ei laita runsasta asiakasvirtaa yksinään koronapandemian syyksi. Hän tunnistaa kuitenkin yhteiskunnalliset muutokset osasyyksi kriisikeskuksen kiireeseen.

– Ihmisillä ei tunnu olevan voimia käsitellä sellaisia hankaluuksia, jotka ennen jaksoi kohdata.

Mikkelin keskussairaalalla toimiva sosiaali- ja kriisipäivystys hoitaa tilanteet, kun vaikea kriisitapaus on juuri tapahtunut. Päivystyksen autettua akuuttia tilannetta asiakas ohjataan jatkokäynneille kriisikeskukseen.

Sinne voi varata ajan myös omatoimisesti, ottamalla suoraan yhteyttä.

– Suurin osa asiakkaistamme tulee suoran yhteydenoton kautta, Pohjanvirta lisää.

Joulu alkaa tyhjässä turvakodissa

Mikkelin turvakoti tarjoaa turvallisen asuinpaikan niille, jotka kärsivät kotonaan väkivallasta tai sen uhasta.

Turvakotiin saa tulla niin yksin kuin lastenkin kanssa. Turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa.

– Marras–joulukuussa asiakkaita kävi tasaisena virtana. Nyt ei ole kuitenkaan yhtään asukasta. Meillä liike hiljenee joka vuosi jouluksi, turvakodin ohjaaja Piia Hänninen kertoi joulun aatonaattona.

Juhlapyhiin ja loma-aikoihin kohdistuu Hännisen mukaan varsinkin lapsiperheissä paljon odotuksia. Sen vuoksi niiden aikana perheet yrittävät sinnitellä tulehtuneesta tilanteesta huolimatta.

– Usein asiakkaiden saapuminen turvakotiin vilkastuu vuodenvaihteen jälkeen, Hänninen muistuttaa.

Usein viivytään alle kuukausi

Keskimäärin vierailu turvakodissa kestää Hännisen mukaan pari viikkoa. Lyhimmillään turvakodissa asutaan vuorokauden verran, kauiten viipyvät asiakkaat jäävät neljäksikin kuukaudeksi.

Joulun ja vuodenvaihteen tienoilla saapuvien asiakkaiden asumisaika on aina yksilöllinen.

– Jotkut saavat asiansa nopeasti kuntoon ja toisten kohdalla joudutaan miettimään turvallisuusseikkoja pidempään, Hänninen vertaa.

Hän muistuttaa, että turvakodissa käyminen ei tarkoita, että sinne jäädään välttämättä väliaikaisesti asumaan.

– Meillä voi käydä vain keskustelemassa ja miettimässä, mitä tehdään. On aina hälyttävä merkki, jos kokee kotonaan olonsa turvattomaksi.

Apua joulunpyhinä ja kellon ympäri

Mielenterveys- ja päihdepäivystys: p. 044 3516 313. Arkisin kello 7–20.45, viikonloppuina ja arkipyhinä 9–19.45. Tavoittaa puhelimitse myös numerosta 116 117. Mikkelin keskussairaalalla, Porrassalmenkatu 35–37.

Asiakkaat ja heidän omaisensa voivat äkillisissä ja päivystyksellisissä mielenterveys- ja päihdeasioissa ottaa suoraan yhteyttä päivystävään sairaanhoitajaan.

Mikkelin turvakoti: p. 040 129 4799 tai turvakoti@essote.fi. Tuukkalantie 2. Palvelee päivittäin ympäri vuorokauden.

Turvakotiin voi hakeutua, kun kotiin jääminen väkivallan takia on vaarallista tai kotona on väkivallan uhkaa.

Sosiaali- ja kriisipäivystys: p. 044 794 2394. Palvelee ympäri vuorokauden jokaisena päivänä. Mikkelin keskussairaalalla, Porrassalmenkatu 35–37.

Valtakunnallinen kriisipuhelin: p. 09 2525 0111. Päivystää joka päivä ympäri vuorokauden.

Auttaa vaikean elämäntilanteen kohtaavia. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Apua arkisin

Viola – väkivallasta vapaaksi ry: p. 015 365 330. Palvelee arkisin kello 9–14. Kontakti sähköpostitse: yhteydenotot@violary.fi. Tarkk’ampujankuja 1, Mikkeli. Asiakaspysäköinti rakennuksen sivulla, Upseerikerhon päädyssä.

Viola tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua, kun olet kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa läheiseltäsi, olet käyttänyt väkivaltaa läheistäsi kohtaan tai olet nähnyt väkivaltaa läheistesi välillä.

Mikkelin kriisikeskus: p. 015 214 401. Palvelee joulutauon jälkeen taas 3. tammikuuta. Ajanvaraus on avoinna arkisin kello 9–14. Asiakkaiden vastaanotto palvelee arkisin kello 9–18. Porrassalmenkatu 19B 31, Mikkeli.

Kriisikeskus tarjoaa lyhytkestoista tukea ja keskusteluapua. Kriisivastaanotolle voi hakeutua ajanvarauksella ilman lähetettä. Palvelut ovat maksuttomia ja asioida voi halutessaan nimettömänä.

Keskustelutukea netissä

Sekasin24/7: chat on avoinna arkisin kello 9–00 ja viikonloppuisin 15–00.

Sekasin-chatin kohderyhmää ovat 12–29-vuotiaat, jotka haluavat puhua mielenterveydestä. Keskustelulle on aikaa noin 45 minuuttia.

Ensi- ja turvakotien liiton chatit:

Nettiturvakodin Apua väkivaltaan -chat: joulutauolla 24.–26.12. Palvelee arkisin kello 12–18 ja lauantaisin 14–17.

Mahdollisuus keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta.

Apua eroon -chat: maanantaisin kello 9–10 ja 12–18. Tiistaista perjantaihin kello 12–18 sekä lauantaisin 14–18.

Kahdenkeskeisissä chateissa voi pohtia omaa tai lasten tilannetta, kysyä eroon liittyvistä palveluista ja avun saamisesta.

Kansainvälinen huoltoriita, kahden kulttuurin erot ja lapsikaappaus -chat: järjestetään tiistaisin kello 18–20.

Lasten ja nuorten chat: arkisin kello 15–18. Chatissa voi jutella mieltä painavista asioista, esimerkiksi vanhempien erosta, riitelystä kotona tai seurustelusuhteen päättymisestä tai pulmista. Keskusteluun osallistutaan nimettömänä. Chattaily tapahtuu kahdestaan päivystäjän kanssa ja sen aloittaminen ei vaadi rekisteröitymistä.

Miesten aseman chat: arkisin kello 9–11. Chatissa voi keskustella aiheista kuten eroamisesta, erosta selviytymisestä, parisuhdeasioista, ihmissuhteista, yksinäisyydestä tai muuten omasta hyvinvoinnista.

Vauvaperheiden chat: arkisin kello 12–18 ja lauantaisin klo 14–17. Chatissa voi jutella kahdestaan ammattilaisen kanssa vauvaperheen arkeen liittyvistä huolista ja haasteista.

Vauvaperhe ja päihteet -chat: arkisin kello 14–18. Jutella voi esimerkiksi päihteiden vaikutuksesta raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteesta tai avun saamisesta. Chat palvelee kaikkia perheenjäseniä odotusaikana, vauvan jo synnyttyä sekä huolestuneita omaisia.

Chattien ollessa suljettuna yhteydenottopyynnön voi jättää chatin viestikentän kautta. Chatit löytyvät Ensi- ja turvakotien liiton verkkosivuilta. Sekasin24/7 toimii omilla verkkosivuillaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka