Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt mennään jo uudella sataluvulla – Alueen koronatilanne on ryöpsähtänyt joulun jälkeen huolestuttavasti

Essoten alueen koronatilanne on muuttunut muutamassa päivässä selvästi huonommaksi.

Essoten alueella on todettu kahden vuorokauden aikana 84 uutta koronavirustartuntaa. Se on lähes yhtä paljon kuin viikolla 50 tartuntoja todettiin koko viikossa.

Kuluvalla viikolla Etelä-Savon sote-kuntayhtymän alueella on todettu yhteensä 244 uutta koronavirustartuntaa. Tuorein luku on sunnuntaiaamulta. Jo uudenvuodenaattona eli perjantaina oli nähtävissä, että kuluvalla viikolla lyödään ennätyksiä. Perjantaiaamuna Essoten alueelta raportoitiin viikon tartuntaluvuksi 160 uutta tartuntaa.

Jouluviikolla alueelta löytyi 112 tartuntaa, mikä oli 18 enemmän kuin sitä edeltäneellä viikolla.

Koronavirusta on nyt liikkeellä runsaasti. Loppuvuodesta Essote raportoi myös ensimmäisistä omikron-tartunnoista. Tuolloin Essotelta kerrottiin, että omikron-virusmuunnosta on löydetty tartuntaketjuista, joiden juuret johtavat Essoten ulkopuolelle.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström arveli heti joulun jälkeen, että viikossa omikronista tulee Essoten alueellakin valtavirus.

Omikronin ohella myös delta-variantti leviää alueella edelleen, vaikka sen tautihuipun arvellaan olevan jo ohi.

– Ei tässä ole odotettavissa välitöntä käännettä parempaan suuntaan. Ilmaantuvuuskäyrä on edelleen aika lailla lineaarisesti ylöspäin osoittava, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoi Länsi-Savon haastattelussa torstaina.

Omikronin on todettu tarttuvan huomattavasti helpommin kuin aiempien virusvarianttien. Toisaalta, varsinkin rokotetuilla, tauti pysyy yleensä lievänä.

– Kyllä aika luottavaisesti suhtaudun siihen, että omikron on yksilötasolla vaarattomampi kuin delta. Se hankaluus siinä on, että kun kyse on näin helposti leviävästä viruksesta, niin sairaalahoidon tarve kasvaa määrällisesti ja hankaloittaa tilannetta, Seppälä arvioi.

Myös Essoten henkilöstön keskuudessa on koronatartuntoja, ja siksi terveydenhuoltoon varattuja aikoja on jouduttu ja joudutaan siirtämään tai perumaan. Koronatartunnat ovat hankaloittaneet työntekoa myös vanhuspalveluissa.

Lue myös:

Kotiin ostettavat koronatestit ovat joulun jäljiltä kiven alla: "Testit myydään hetkessä, vaikka niitä tulisikin iso erä" – Katso Länsi-Savon kuvittama kattava ohje onnistuneeseen kotitestaukseen

Avi kiirehti uudet koronarajoitukset, koska Itä-Suomen sairaanhoitopiireissä huoli kasvoi

Avi kielsi kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset koko Itä-Suomessa – Mikkeli peruu uudenvuoden ilotulitukset ja kieltää vaaliteltat