Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Savon vaalikone on nyt auki – Katso aluevaalien ehdokkaiden vastaukset 22 kiperään kysymykseen

Aluevaalit käydään 23. tammikuuta, ja ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla. Vaalikoneet auttavat ehdokkaan valinnassa.

Länsi-Savon aluevaalikone on avautunut. Tuttuun tapaan äänestäjä voi syöttää vaalikoneen kysymyksiin omat vastauksensa ja katsoa, keiden ehdokkaiden vastaukset ovat lähimpänä omia.

Vaalikoneessa voi myös selata ehdokkaita ja lukea heidän kirjoittamiaan perusteluita.

Etelä-Savon hyvinvointialueella aluevaaleissa on 369 ehdokasta. Heistä 235 oli maanantaiaamuna vastannut vaalikoneeseen. Vaalikoneessa on 22 kysymystä.

Etelä-Savon aluevaalien ehdokkailta kysytään vaalikoneessa muun muassa, pitääkö Etelä-Savon hyvinvointialueen säilyttää kaksi keskussairaalaa, vaikka valtio ei antaisi siihen erillisrahoitusta. Sitäkin kysytään, pitäisikö jokaisessa kunnassa olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto.

Ehdokkailta kysytään myös kantaa terveydenhuollon asiakasmaksuihin sekä yksityisten palvelujen ostamiseen ja palveluseteleihin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät vuoden 2023 alussa hyvinvointialueitten vastuulle. Aluevaltuusto on hyvinvointialueen korkein päättävä elin. Valtuustot aloittavat työnsä jo tämän vuoden maaliskuussa. Jo tänä vuonna ne päättävät hyvinvointialueen strategiasta sekä ensimmäisen vuoden talousarviosta. Tänä vuonna ne myös valitsevat hyvinvointialueelle johtajan.

Aluevaltuustot valitaan aluevaaleissa 23. tammikuuta 2022. Ennakkoäänestys kotimaassa on 12.–18. tammikuuta.

Aluevaalikone avautuu tästä.