Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Saara Siiskonen oli ahkera emäntä ja rakastava äiti

Saara Mirjam Siiskonen syntyi 26.4.1927 Ihastjärvellä Tyyne ja Toivo Hokkasen esikoiseksi. Myöhemmin hän sai kaksi veljeä ja pikkusiskon. Kansakoulun oppimäärän jälkeen Saara olisi halunnut jatkaa koulunkäyntiä, mutta vanhempien mielestä se ei ollut mahdollista. Tunnollista tyttöä tarvittiin myös apuna taloustöissä ja sisarusten hoitajana.

Talvisodan syttyessä Toivo-isä joutui rintamalle. Tuolloin 12-vuotias Saara huolehti äitinsä kanssa kaikista pientilan töistä. Jatkosodan aikaan oli selviydyttävä myös peltotöistä, niin kyntämisestä kuin sadonkorjuustakin. Saara oppi talous-, navetta- ja peltotyöt, sekä kutomaan taidokkaita käsitöitä. Perinteisissä maatilan emännän töissä ei ollut sellaista mitä hän ei olisi osannut. Omavaraistaloudessa villalanka saatiin omien lampaiden villasta ja kutomiseen tarvittava pellavakin kasvatettiin omilla pelloilla.

Elämän rakkaus, Sakari, löytyi Pajulan kylästä. 3.6.1950 suuren hääjoukon edessä rovasti Niininen siunasi nuorten avioliiton. Yhteiseen elämään pienellä maatilalla Pajulassa kuului raskasta työtä, joka vaati taitojen lisäksi voimaa ja periksiantamattomuutta.

Perheeseen syntyi kolme tytärtä. Lapsilleen Saara halusi mahdollistaa koulutuksen ja omaa työntäyteistä elämäänsä helpomman elämän. Hänen mielestään ammatti oli naisille tärkeä myös itsenäisen elämän turvaamiseksi. Kun perheen tulot koostuivat pääosin viiden lehmän maitotileistä, koulumaksut ja kaupungista tarvittavan alivuokralaisasunnon vuokra olivat suuria menoeriä. Vanhempien oli tingittävä kaikesta, jotta tavoite tyttärien kouluttamisesta ylioppilaiksi onnistui. Myöhemmin varat riittivät matkusteluunkin, kielitaidon puutteesta huolimatta aina Floridaan saakka.

Lasten ohella lastenlapset olivat rakkaita ja tärkeitä. Heitä Saara kannusti ja opasti. Yhdessä marjastamisesta ja sienestämisestä tuli osa lastenlasten kesäohjelmaa.

Saara menehtyi viikkoa ennen joulua 94 vuoden iässä. Hän koki kotirintaman ponnistelut varhaisessa nuoruudessaan ja maailmanlaajuisen pandemian rajoitukset elämänsä loppupuolella. Hän jätti paljon kauniita muistoja ja viisaita elämänohjeita. Me tyttäret olemme onnekkaita saatuamme hänet äidiksemme.

Tämä muistokirjoitus on kirjoitettu rakkaudesta ja kunnioituksesta oman äitimme elämää ja elämäntyötä kohtaan, sekä kunnianosoituksena vaatimattomissa ja kovissakin oloissa tätä maata rakentaneille naisille.

Pirjo Hänninen, Arja Hänninen, Päivi Sajaniemi

Kirjoittajat ovat Saara Siiskosen tyttäriä.