Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Eero Jokinen oli yrittäjä ja palloilulegenda

Yrittäjä ja palloilulegenda Eero ”Kota” Jokinen on kuollut 90 vuoden iässä. Hän menehtyi äkillisen sairaskohtauksen seurauksena 17. joulukuuta 2021.

Eero Jokinen eli koko elämänsä Mikkelissä yhtä lyhyttä jaksoa lukuun ottamatta. Hän piipahti Vaasassa 1950-luvun alussa pelatessaan jääpalloa yhden kauden VPS:ssa.

Koulut käytyään Eero Jokinen työskenteli mikkeliläisissä tukkuliikkeissä, postissa ja automyyjänä, kunnes hän ryhtyi yrittäjäksi. 1958 perustettu kuljetusliike ajoi aluksi pääkaupungissa ilmestyneitä sanomalehtiä Mikkeliin ja Savonlinnaan. Toisena tuoteryhmänä oli hitsaus- ja muut kaasut, joita kuljetettiin korjaamoille ja sairaaloille.

1960-luvun alussa yrittäminen siirtyi uudelle alueelle. Eero Jokinen aloitti jätteiden koneellisen keräyksen Mikkelissä. Hän piti jätehuoltoyritystään varsinaisena elämäntyönään. ”Jäte-Eeron roskis tässä ympäristön siistinnässä”, kuului mainoslause. Jokinen pyöritti yritystä runsaat 20 vuotta myyden sen 1984.

Urheilu ja erityisesti palloilu oli tärkeä osa Eero Jokisen elämää. Hän pelasi MP:ssa jalkapalloa, jääpalloa ja jääkiekkoa. Jokinen oli osaltaan vaikuttamassa MP:n nousuun suomalaiseksi suurseuraksi 1950-luvulla. Hän toimi myös johtokunnassa ja kuului seuran nimeämien legendojen arvostettuun joukkoon. Lempinimi Kota oli tuttu kaikille Mikkelin urheilua seuranneelle.

Ykköslajiaan jääpalloa Jokinen pelasi edustustasolla vuodesta 1949 vuoteen 1963 nousten B-maajoukkueeseen asti. Kota tunnettiin maalivahtien kauhuna erityisesti ruudikkaan laukauksensa ansiosta.

Palloilukärpäsen puraisema mies oli mukana, kun Mikkelin palloilussa tapahtui uutta. Eero Jokinen pelasi MP:n riveissä Mikkelin ensimmäisessä virallisessa jääkiekko-ottelussa 24. tammikuuta 1956. Kun keilailu rantautui Mikkeliin puolenkymmentä vuotta myöhemmin, hän oli ensimmäisten joukossa hallilla. Jokinen oli myös kaupungin pitkäaikaisimpia golfareita.

Pankalammen tuntumassa nuorena asunut Jokinen kehittyi erinomaiseksi uimariksi. Hän voitti nuorten sarjoissa useita SM-mitaleja kirkkaimpana selkäuinnin mestaruus. Uintiharrastus jatkui Naisvuoren hallissa lähes loppuun saakka.

Korkeassa iässäkin Eero Jokinen oli aktiivinen kaikessa, mihin hän ryhtyi. Sodan aikana hän oli monien Mikkelin poikien tapaan sotilaspoikana lähettitehtävissä. Tällöin hän oli kaksi kertaa henkilökohtaisesti puheissa Marskin kanssa. Nämä kokemukset merkitsivät Jokiselle paljon, sillä hän oli Suur-Savon Sotilaspoikien Perinnekillan perustajajäsen. Sotilaspoikaperinteen vaaliminen killan hallituksessa ja museovastaavana oli mieluisa ja pitkäaikainen harrastus.

Eero Jokinen oli mukana Mikkelin palloilussa loppuun asti. Hänen kantava äänensä ei kuulu enää MP:n, Kamppareiden eikä Jukurien peleissä. Viimeinen palvelus oli aloituskiekon pudottaminen Jukurit-Sport –ottelussa marraskuussa.

Lasse Miettinen